lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”SKR mörkar att chefer i vården har ojämställda villkor”

Sjukskrivningstalen på grund av arbetsrelaterad ohälsa är oroväckande höga i välfärdsyrken och bland kvinnor som är chefer, skriver Magnus Nordström, förbundsordförande för SRAT. (1 kommentar)

Publicerad: 13 december 2022, 04:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Magnus Nordström, förbundsordförande SRAT.

Foto: Stefan Bohlin


Ämnen i artikeln:

ÄldreomsorgSKR

Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, lyfter inte fram problemet att chefer i kvinnodominerade verksamheter har ansvar för ett mycket stort antal medarbetare. I SKR:s färska rapport ”Chefer i välfärden” framkommer att den typiska chefen i svenska kommuner och regioner är i 50-årsåldern, arbetar verksamhetsnära och ansvarar för 30 anställda i genomsnitt. Men vi tycker att SKR mörkar skillnaden i villkor mellan mans- och kvinnodominerade verksamheter!

En verksamhetsnära chef i specialiserad somatisk vård har enligt rapporten i genomsnitt 34 underställda medarbetare. För chefer inom äldreomsorg eller verksamhet för funktionsnedsatta är motsvarande siffra 29 medarbetare och i tandvården 28. I chefskategorin ”övrigt” ansvarar chefer i regioner för 20 anställda i genomsnitt och chefer i kommuner för endast 17 medarbetare. 

Läs mer: Så ser genomsnittschefen inom vården ut

Men vilka är de ”övriga” cheferna? SKR har klumpat ihop många olika typer av verksamheter, vilket gör det svårt att tolka statistiken. I regionerna arbetar övriga chefer bland annat inom ”medicinsk och allmän service och ambulans- och sjuktransporter”. I kommunerna handlar det om chefer för till exempel ”renhållningsarbete, infrastruktur och affärsverksamhet”. Flera av dessa verksamheter är mansdominerade, eller åtminstone inte övervägande kvinnodominerade. 

Det är underligt att SKR inte problematiserar att det finns stora skillnader mellan olika verksamheter. Det är stor skillnad på att dagligen ansvara för 17 eller 30 medarbetare! Våra chefsmedlemmar vittnar om hur svårt det är att räcka till för alla anställda och att det blir näst intill omöjligt att ta sitt arbetsmiljöansvar. 

I SRAT:s arbetsmiljöenkät berättar många anställda om frånvarande chefer. Våra medlemmar beskriver en vardag där cheferna själva har för mycket att göra och att de knappt hinner träffa de anställda. I vissa fall upplever anställda att det faktiskt är oklart vem som leder verksamheten. 

Så varför blundar SKR för att många chefer inom vård och omsorg har mycket tuffa villkor? Sjukskrivningstalen på grund av arbetsrelaterad ohälsa är oroväckande höga i välfärdsyrken och bland kvinnor som är chefer. SKR:s rapport hänvisar till forskning som pekar på att chefer kan ha ansvar för ett större antal medarbetare när exempelvis medarbetarna har ”rutinartade arbetsuppgifter” eller när det handlar om ”massproduktion”. Men verksamheterna i välfärden är allt annat än rutinartade – vi jobbar med människor! 

Ledarskapet är helt centralt för arbetsmiljön och för en välfungerande verksamhet av hög kvalitet. Vi håller med SKR om att chefer i kommuner och regioner har Sveriges viktigaste chefsjobb. Men om det ska vara attraktivt att vara chef i välfärden så måste förutsättningarna bli bättre – och jämställda!

Magnus Nordström, förbundsordförande SRAT

Kommentarer:

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

2022-12-13

30 anställda låter som himmelriket, själv ansvarar jag för 60+ medarbetare...

Enhetschef (kvinna) inom region

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

ÄldreomsorgSKR

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev