Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Skräddarsydd återkoppling ger förbättrad cancervård”

Publicerad: 15 mars 2013, 09:26

Vi i Nationella prostatacancerregistret är helt eniga med Mikael Nestius om att utredning och behandling av män med prostata­cancer måste förbättras, skriver ordörande Pär Stattin.


Mikael Nestius undrar i Dagens Medicin om det är någon idé att ha nationella riktlinjer eftersom det är stor skillnad i vården i olika landsting enligt Socialstyrelsens utvärdering som just publicerats.

Men det är just precis på grund av sådana skillnader som rikt­linjer, utvärderingar och återkoppling är viktiga!

Inställningen till utredning och behandling av män med lokalt avancerad eller lokaliserad högriskprostatacancer har förändrats under de senaste åren på grund av att bland annat skandinavisk forskning visat att aggressiv behandling ökar överlevnaden.

Tyvärr tar det tid att implementera ny kunskap och att förändra rutiner i svensk sjukvård. Men jämförelser av enstaka mått ger ofta en skev bild av geografiska skillnader och för att få insikt om utredning och behandling bland olika vårdgivare krävs att flera olika mått bedöms i synnerhet när det gäller prostatacancer eftersom en rad faktorer påverkar dessa beslut.

Mer detaljerad information om utredning och behandling finns i årsrapporten från Nationella prostatacancerregistret, NPCR, och den informationen påverkar kliniska rutiner.

Vi i NPCR är helt eniga med Mikael Nestius om att utredning och behandling av män med prostata­cancer måste förbättras och det sker bäst med hjälp av riktlinjer, utvärdering och återkoppling.

I NPCR arbetar vi för närvarande  med att skräddarsy återkoppling av dagsfärska data till behandlande kliniker i ett projekt som stöds av SKL. Kasta inte ut barnet med badvattnet!

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev