Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Slå ur hågen att gräset är grönare på andra sidan”

Varför lockas apoteksaktörer och farmaceuter av förskrivning istället för att vara rädda om sin nuvarande guldsits? Det undrar Magnus Axelsson som är klinisk farmakolog.

Publicerad: 25 mars 2022, 04:55

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Magnus Axelsson, med dr, överläkare, klinisk farmakolog, Sahlgrenska universitetssjukhuset, Göteborg.

Foto: Peter Lind


Ämnen i artikeln:

FörskrivningLäkemedelFarmaci

Jag har med fascination noterat den lockelse som förskrivning och andra vårdinsatser tycks utöva på såväl apoteksaktörer som företrädare för den farmaceutiska professionen. Det framgår till exempel av Chefsfarmaceutens blogg den 16 februari 2022, eller Branschrapport 2021, på Sveriges apoteksförenings hemsida. 

Men vad är det egentligen som lockar? Läkares, och andras förskrivares, verklighet är följande:

• Läkemedel förskrivs utifrån patientspecifika, pragmatiska gråskaleöverväganden: ”hela patienten” måste beaktas; diagnoser har varierande säkerhet; fördelar måste vägas mot nackdelar och kalkylerade risker tas; läkemedlets dokumentation på populationsnivå räcker halvvägs – resten är klinisk erfarenhet. Inte sällan förskrivs off label, ex juvantibus (det vill säga att diagnosen ställs utifrån behandlingens effekt) eller trots kontraindikationer inklusive D4-träffar i Janus interaktionsdatabas, som betyder att interaktionen bör undvikas. Allt detta måste behärskas vid förskrivning inklusive vid förnyad ordination, annars skickar Inspektionen för vård och omsorg bruna kuvert; och om detta ändå sker gäller det att stå med ansvaret.

Läs mer: Staten vill ta tillbaka kontrollen över apotekens läkemedelslager

• Är man förskrivare så är man vårdgivare. Då tillkommer en lång rad krav på journalföring, patientsäkerhetsarbete, ledningsstrukturer med mera. Vad talar för att det allmänna vill betala förhållandevis mer för det än för apotekens handelsmarginal?

• Förskrivare (läkare) får inte äga eller driva apotek. Detta måste givetvis komma att gälla även farmaceuter om dessa får förskrivningsrätt. Uppmärksamhet kring detta ämne torde även kunna väcka liv i reciprocitetskrav – att farmaceuter och apoteksaktörer inte ska äga ”traditionella” vårdgivare som förskriver läkemedel inom förmånen.

Jag förstår ärligt talat inte varför den som slipper verka på ovanstående premisser inte är rädd om sin nuvarande guldsits och satsar på att förädla det man har. Lyd ett gott råd och slå ur hågen att gräset är grönare på andra sidan!

Magnus Axelsson, med dr, överläkare, klinisk farmakolog, Sahlgrenska universitetssjukhuset, Göteborg

Kommentarer:

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev