Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag14.06.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Debatt

”Släpp de ideologiska skygglapparna”

Publicerad: 11 februari 2015, 06:00

Peter Carpelan (M) försvarar partiets arbetsmarknadspolitik i Stockholm.


Stockholms läns landsting är en av Sveriges största arbetsplatser. För mig som forsknings- och personallandstingsråd är det viktigt att vi är en attraktiv arbetsgivare och att våra medarbetare känner sig stolta över att jobba i och för landstinget.

Något som bekymrar mig är att vi har en brist på vissa specialistutbildade läkare och sjuksköterskor. För att landstinget ska kunna ge den bästa vården med patienten i centrum och med engagerade medarbetare måste vi ha rätt yrkeskategori på rätt plats.

I syfte att möta behov och efterfrågan på specialistutbildad personal kommer alliansen under innevarande år att fortsätta med den särskilda lönesatsningen på vissa specialistutbildade sjuksköterskor, barnmorskor och biomedicinska analytiker. Tre kvinnodominerade yrkesgrupper där vi ser att median­lönen nu ökat. Det tycker jag är bra både ur ett jämställdhets- och utbildningsperspektiv. Hög utbildning ska löna sig och det ska märkas i plånboken.

I dag hör jag också från en del sjuksköterskor att de måste gå ner i lön efter avslutad specialistutbildning. Det är inte rimligt. Givetvis ska vidareutbildning löna sig precis som det gör för många andra yrkesgrupper. Om man är garanterad en högre lön efter avslutad utbildning tror jag att fler känner värdet i att vidareutbilda sig.

Utbildningslönen för sjuksköterskor som väljer att specialistutbilda sig kan därför behöva ses över samtidigt som akademisk specialisttjänstgöring är intressant att titta närmare på.

Fler vårdgivare och större valfrihet ger även vårdens medarbetare möjlighet att söka nya utmaningar i arbetslivet. Det leder till en ökad rörlighet på arbetsmarknaden och därmed en bättre löneutveckling för alla hårt arbetande medarbetare i vården.

Vänsterpartiets mantra och tro på att allt skulle vara bättre i offentlig regi är att låta ideologiska skygglappar gå före praktisk erfarenhet.

Relaterat material

Alliansen befinner sig  i en återvändsgränd

PETER CARPELAN

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev