Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Släpp prestigen och ta ert ansvar!”

Publicerad: 6 februari 2020, 06:00

Landstingshuset i Stockholm.

Det kan inte finnas några tvivel om att situationen på sjukhusen är så illa som den beskrivs, skriver Jessica P Klemetsson från Kommunal Stockholms län.


Ingen har väl missat de varsel som lagts på våra akutsjukhus i Region Stockholm. Varsel som är direkt katastrofala i den situation Stockholms läns sjukvård är i i dag. Varsel som ger varenda medarbetare inom regionen ont i magen, eftersom situationen utifrån arbetsbelastning och brist på förutsättningar att ge en god patientsäker vård är lika med noll.

Varsel som borde ge varenda invånare i länet lika ont i magen, då varenda en av oss kan bli sjuk och det är osäkert om vården kommer att finnas där för oss om det händer.

Nyligen kom glädjande besked från regeringen. 5 miljarder kronor extra till kommuner och regioner. 5 miljarder kronor som ger regionen i Stockholms län ett tillskott på cirka 300 miljoner kronor. Långt ifrån tillräckligt, men bättre än inget.

Och vi i Kommunal tänkte: ”Bra, då kan de extra pengarna gå till att stoppa varslen.”

Om nu ledande politiker fortsätter att driva frågan om att en stor del av vården ska flyttas ut i länet måste vi ifrågasätta det beslutet. Detta utifrån att väldigt mycket av den vård som det finns behov av måste utföras på ett sjukhus. Det kommer till exempel aldrig att gå att behandla ett komplicerat benbrott som behöver operation, en hjärtinfarkt eller ett tarmvred på en vårdcentral.

Det måste finnas en rimlig planering som inte innebär att personalen, undersköterskor, vårdnära service, läkare med flera på sjukhusen får bära denna omstrukturering av vården genom katastrofala arbetsvillkor. Och den planeringen kan inte innebära att säga upp personal innan den tilltänkta nya organisationen är på plats.

Men så kom beskedet från Irene Svenonius (M) om att så blir det inte. Och argumenten är att detta bara tillfälligt skulle bromsa situationen och att hälso- och sjukvårdsnämnden redan i december sagt att budgeten ska ligga fast och inte förändras.

Från Kommunals sida anser vi att detta är oerhört märkliga argument och tyder på prestige eller ovilja att se verkligheten.

Det kan inte finnas några tvivel om att situationen på sjukhusen är så illa som den beskrivs. Om inte annat så finns mängder av vittnesmål och ett sjukvårdsupprop som samlar tusentals människor som tycker att den väg styrande politiker i regionen stakat ut inte fungerar.

Det är dags för Irene och kompani att sätta sig med oppositionen och hitta lösningar som säkerställer en vård som går att lita på och arbetsvillkor som inte gör människor sjuka.

Lyssna på professionen, Irene Svenonius, stoppa varslen och ta ditt ansvar!

JESSICA P KLEMETSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev