Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag22.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Debatt

Slarva inte bort ett väl fungerande läkemedelssystem - sälj inte apoteken

Publicerad: 18 Juni 2008, 04:40

Utredningens förslag kommer att minska konkurrensen, skriver Ylva Johansson och Thomas Nihlén.


Om det inte är trasigt - laga det inte! Så lyder ett amerikanskt talesätt översatt till svenska. Detta talesätt passar väl in på det svenska läkemedelssystemet som är billigt och välfungerande enligt utvärderingar gjorda av både EU och OECD. Men regeringen tycks i stället tänka: om det inte är trasigt - slå sönder det! Ideologiskt förblindade påbörjar den moderatledda regeringen nu utförsäljningen av de svenska apoteken.

Regeringen tycks anse att läkemedel i huvudsak är en detalj­handelsfråga och inte en del av en väl fungerande modern hälso- och sjukvård. Det måste ha kommit som en chock för regeringen att olika internationella undersökningar visar på att det svenska distributionssystemet både är effektivt och billigt samtidigt som vi har en av de tuffaste konkurrenssituationerna på läkemedel där patentet gått ut och flera tillverkare kan konkurrera, så kallade generika.

Det svenska apoteksmonopolet gäller enbart distributionen och hindrar inte konkurrensen mellan olika tillverkare av läkemedel. Faktum är att det snarare är tvärtom: Med apoteksmonopolet och med öppen konkurrens om prissättningen varje månad så stärks konkurrensen och får genomslag i samtliga apotek omedelbart. Detta har lett till att Sverige har en av världens lägsta prisnivåer på generika, något som nu är hotat. Att Sverige har ett av världens mest effektiva system för läkemedels­distribution och låga priser betyder inte att vi kan vara nöjda med allt. Men det borde betyda att vi inte ska slå sönder ett väl fungerande system och ersätta det med ett system som kommer att leda till både högre kostnader och sämre konkurrens.

Regeringens utredare har föreslagit ett nytt apotekssystem som är inspirerat av det norska systemet där tre stora internationella läkemedelsgrossister helt och hållet tagit över de norska apoteken. Norge fungerar i dag som ett oligopol och samhällets insyn över priser och marginaler är minimal.
 ett privat oligopol är sämre än ett offentligt monopol både för skatte­betalarna och för sjukvården.

Visioner om småföretagsamhet inom apoteksbranschen saknar förankring i de förslag som tagits fram och så har det heller inte blivit i Norge.

Vi ser en regering som har börjat rasera det svenska läkemedels­systemet trots att det inte finns något förslag om vad som ska komma. Det är en regering som slarvar med skattebetalarnas egendom och patienternas säkerhet.

Vad bör man då göra i stället? Enligt vår mening står det klart att det inte finns en läkemedelsmarknad utan tre: för det första finns det en sjukhusmarknad för bland annat specialläkemedel som landstingen själva bekostar. Kompetenta kliniker köper ofta läkemedel direkt av tillverkarna. Här bör landstingen/regionerna få större frihet att själva bestämma över verksamheten. Det finns kompetenta köpare och säljare som inte sällan redan samarbetat om att ta fram själva läkemedlet. Därför säger socialdemokraterna och miljöpartiet ja till en omreglering av sjukhus­apoteken.

För det andra finns de receptfria läkemedlen som är det enda läke­medelssegment som påminner om en vanlig marknad. Där avgör patienten själv om ett läkemedel ska inköpas och betalar i allmänhet också själv utan subventioner. Många skulle uppskatta om det blev enklare att köpa vissa receptfria läkemedel. Den bästa tillgängligheten får man inte med fler apotek utan om den vanliga handeln får sälja vissa läkemedel.

Kan man köpa allergimedlet i livsmedelsaffären eller nässprayen på bensinmacken så skulle det underlätta. Men för konsumenten är det viktigt att de läkemedel som säljs är säkra och därför är det viktigt att noga överväga vilka medel som kan släppas ut i handeln och i vilka doser. Vi vill att vissa receptfria läkemedel ska kunna köpas i den vanliga detaljhandeln.

En tredje sektor är de recept­belagda läkemedlen. Dessa är till 80 procent subventionerade och betalda av samhället och därmed av skatte­betalarna. Dessutom har dessa mediciner ett fast pris satt av myndigheter varför man inte kan tala om en marknad.

Också när det gäller receptbelagda läkemedel är tillgängligheten givetvis viktig. Eftersom receptbelagda läkemedel kräver en läkarkonsultation så borde man, om man vill öka tillgängligheten, prioritera kortare väntetider inom vården, inte minst inom primärvården. Men även inom apoteken går det självklart att göra förbättringar av servicen i form av antal apotek, öppettider med mera.

Att sälja ut hundratals apotek till vinstmaximerande läkemedelsgrossister riskerar dessvärre att försämra tillgängligheten på alla de orter där det i dag inte är tillräckligt lönsamt att bedriva apotek.
 Med ideologiskt motiverade argument om  marknad  på ett område där priset är reglerat och där det inte är kunden som betalar så döljer man det faktum att utredningens förslag kommer att minska konkurrensen mellan läkemedelsbolagen, öka kostnaderna för skattebetalarna och skapa stora förmögenheter åt mellanhänderna.

Regeringens hantering av utförsäljningen av andra statliga bolag har inte imponerat. Slarva inte bort ett väl fungerande läkemedelssystem. Sälj inte ut våra apotek.

Ylva Johansson, Thomas Nihlén

Ylva Johansson
 är vice ordförande (s) i riksdagens social­utskott.

Thomas Nihlén
 är ledamot (mp) i riksdagens socialutskott.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev