Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

"Slentrian hör inte hemma i vår framtida sjukvård"

Publicerad: 26 augusti 2013, 05:30

Stig Nyman (KD) anser medicintekniker och andra yrkesgrupper kommer att bli allt mer viktiga i sjukvården.


Det var med stort intresse jag läste intervjun med medicinteknikern Lars Carlsson. Hans kommentar om en alltmer högteknologisk sjukvård och behovet av samverkan mellan fler yrkesgrupper inom vården är helt i linje med hur vi har tänkt och tänker med Nya Karolinska Solna, NKS.

Framtiden kommer att innebära att vården behöver medicintekniker, farmaceuter och flera andra yrkesgrupper som historiskt har hållits utanför det traditionella vårdgivandet. När vi planerade för det nya sjukhuset fanns nytänkandet med. Dessa grupper ska interageras i vård­kedjans olika delar i stället för att, exempel­vis, medicinteknikerna hänvisas till ensidigt fokus på maskiner.

Det här kräver att vi som huvudmän inom sjukvården hittar nya samverkansformer också mellan klinik, industri och akademi. Här har man kommit längre i Danmark och Nederländerna. Dagens utmaningar handlar om att hitta sätt att få en naturlig samverkan. Det handlar inte om att nöja sig när man får parter att vara i samma sammanträdesrum utan att dra nytta av varandra i operationssalar och på avdelningar. Landstingen behöver bygga för partnerskap, det vill säga finna konstruktiva inslag av offentlig privat samverkan, OPS.

Slentrian och ett tänkande som utgår från att allt ska vara som vanligt hör inte hemma i framtidens hälso- och sjukvård. Det är välkommet att medicintekniker visar att de hör hemma i ett nära samarbete med andra yrkesgrupper.

Relaterat material

Han vill att ingenjörer gör vården snabbare

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev