Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Slopa automatiska blodtrycksmätare

Publicerad: 9 juni 2010, 09:22

Automatiska blodtrycksmätare ger felaktiga värden och borde inte användas i vården, skriver läkaren Matts Mattson.


Automatiska blodtrycksmätare har blivit en stor artikel som saluförs på nätet, via postorderföretag och i tekniska affärer.

Att de kan ha ett värde för patienter som har hypertoni under behandling, kanske med mycket varierande värden, och som själva vill hålla koll mellan besöken i sjukvården är förståeligt. Man får hoppas att de har fått råd om lämpliga apparater för det finns alltjämt många som är mindre lämpliga i de individuella fallen.

Automatiska blodtrycksmätare har också fått en viss användning inom vården. Men är de verkligen lämpliga att använda på det sätt som ofta sker?

Det är givetvis viktigt att fastställa om en patient har en äkta hypertoni och att värden blir korrekta vid blodtryckskontroller.

Men tyvärr är min och mångas erfarenhet att automatiska blodtrycksmätare inte sällan ger felaktiga (förhöjda) värden, ganska avsevärda till och med och varierande vid upprepade mätningar. Den vårdcentral jag anlitar har tröttnat på alla felaktigheter och har konsekvent övergått till manuella mätningar på alla nivåer.

Min inställning är att mätningar inom sjukvården med automatiska blodtrycksmätare inte bör ske av skäl enligt ovan. Någon tidsvinst blir det inte, speciellt inte om man räknar med behovet av kontrollmätningar av falskt förhöjda vården. Mäta blodtryck ska all vårdpersonal kunna och det finns klara föreskrifter om hur korrekt mätning ska gå till.

Matts Mattson,
 pensionerad företagsläkare, internmedicinare och kardiolog.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev