Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Sluta blunda för problemen!”

Publicerad: 30 juni 2017, 06:25

Kristina Billberg, ordförande i Sveriges Farmaceuter.

Sveriges Farmaceuters Kristina Billberg svarar på Apoteksföreningens debattinlägg.


Ämnen i artikeln:

Sveriges Farmaceuter

Apoteksmarknaden har sedan avregleringen 2009 ställts inför stora utmaningar. Johan Wallér på Sveriges Apoteksförening talar i debattinlägget emot sig själv. Dels säger man att det anställts fler på apoteken, utan att ange om det är legitimerad eller olegitimerad personal. Dels avslutar med att rekryteringen av legitimerad personal är ett problem.

Det är ju förnämligt att apoteken anställt mer personal. Konstigt vore det annars när antalet apotek ökat med 463 stycken, motsvarande 50%, sedan avregleringen. Att antalet söndagsöppna apotek ökat med 342% och att ökningen av öppettider motsvarar 320 ytterligare apotek ingår idag inte i Apoteksföreningens kalkyl, trots att det är deras egna siffror (Branschrapport 2017).

Eftersom läkemedelssäkerhet och patientsäkerhet kräver att det är minst en legitimerad apotekare eller receptarie på plats så länge ett apotek är öppet är det viktigt för apoteksföretagen att skapa en långsiktigt bra arbetsmiljö för sina anställda.

Sveriges Farmaceuter gjorde en enkät om arbetsmiljön för farmaceuter, citerad i ”Kvalitet och Säkerhet på apoteksmarknaden, SOU 2017:15”, den så kallade Apoteksmarknadsutredningen. I enkäten svarade bara 40% att de hade en fastlagd kompetensutvecklingsplan, 53% svarade att de inte alls, eller inte visste, om deras chef uppmuntrade kompetensutveckling inom farmaci.

I vår enkät svarade 73% av farmaceuterna på apoteken att deras arbetsbelastning var för hög.  Viktigare kanske är att 49% svarade att de upplevt risk för felexpediering på grund av stress. Samtidigt svarade nästan 69% att det inte finns marginaler i bemanningsplanen för semester, sjukdom, föräldraledighet eller annan frånvaro. Det är verkliga problem som vi måste hantera.

Den ökning av antalet anställda på apotek som Apoteksföreningen anger består sannolikt inte enbart av farmaceuter. Missnöjet med yrket visar sig redan, även bland nyutexaminerade. Om vi ska nå framåt och få väl fungerande, patientsäkra apotek behöver vi tillsammans arbeta för en bättre arbetsmiljö som gör att läkemedelshanteringen säker. Men det hjälper inte att skönmåla verkligheten.

Relaterat material

"Utveckla kompetensen - en av apotekens konkurrensfaktorer"

KRISTINA BILLBERG

Ämnen i artikeln:

Sveriges Farmaceuter

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev