Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Sluta blunda för vårdvalens problem”

Publicerad: 25 februari 2015, 06:00

Erika Ullberg (S) och Dag Larsson (S), oppositionslandstingsråd i Stockholm.

S i Stockholm efterlyser konstruktiva diskussioner om vårdvalet.


Vi socialdemokrater är som alliansen skriver i Dagens Medicin nr 8/15 ett ansvartagande parti. Därför önskar vi en saklig diskussion om de så kallade vårdval som i Stockholms läns landsting ibland gett högre kvalitet och tillgänglighet, men ibland minskat valfriheten och nästan alltid lett till för­färande kostnadsökningar. Har man inte ordning på ekonomin så riskerar resultatet att bli kortsiktiga besparingar som drabbar patienter och personal.

Vi hoppas att alliansen orkar ompröva sin politik och se över kostnaderna och effekterna för forskningen och vårdens kvalitet. Vårdval får inte bli en religion där systemet får gå före vad som är bäst för patienterna. I stället behövs en pragmatisk hållning till vårdvalen, där de faktiska resultaten för patienter, profession och forskning måste få avgöra.

Vi anser inte att vårdval hud, logopedi eller stressrehabilitering fungerar som de borde. Det är inget ”lysande exempel” som alliansen kallar det när den forskningsnära evidensbaserade vården försvinner och val­fri­heten för de sjukaste patienterna därmed inskränks. Vi vill ge patienterna en effektiv vård av hög kvalitet och utveckla de vårdval där fallet inte är så i dag.

Valfriheten är en oundgänglig del av framtidens hälso- och sjukvård. Men då måste vårdvalen vara utformade för att stödja god kvalitet, forskning och sammanhållna vårdkedjor. Vi är också för att vård som inte behöver ligga där ska flytta ut från akut­sjuk­husen. Vi socialdemokrater initierade denna förändring 2002–2006. Men illa utformade vårdval hotar detta och leder till högre kostnader och mindre valfrihet för patienten – inte till att vård flyttar närmare patienterna.

Vi vill se över och förbättra vårdvalen för en bättre vård och effektivare användande av skattebetalarnas pengar. Vi måste sluta blunda för de uppenbara problemen och inrätta en ny linje för vårdvalen. Vi välkomnar konstruktiva samtal om detta med samtliga allianspartier. Stockholms patienter och professionen förtjänar en seriös diskussion och ansvars­tagande politiker.

Relaterat material

”Socialdemokraternas nya linje hotar utbyggnaden av vården”

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev