Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Sluta haverera och fokusera på lösningar”

Publicerad: 3 juni 2019, 08:45

Gabriel Kroon (SD), gruppledare i Region Stockholm och Helen Schoultz (SD) ledamot i Hälso- och sjukvårdsnämnden.

Foto: Anna Molander

Det är dags att ge såväl sjukhusledning som personal på Nya Karolinska den arbetsro de så väl förtjänar, skriver Gabriel Kroon (SD) och Helen Schoultz (SD) i en replik till Jonas Lindberg (V).


Ämnen i artikeln:

Karolinska universitetssjukhusetNya Karolinska Solna, NKSRegion Stockholm

Nya Karolinska är trots sina omskrivna brister en viktig del av sjukvården i Region Stockholm och Sverige. Sjukhuset är en realitet som vi måste förhålla oss till oavsett vår ursprungliga inställning till projektet. Om vi ska undvika ett totalt haveri så måste även oppositionen lägga konfliktsökande åt sidan och fokusera på problemlösande.

Sverigedemokraterna var inte delaktiga i beslutet att uppföra Nya Karolinska och dess tematiska verksamhet, istället föredrog vi en upprustning av Gamla Karolinska och dess bassjukvård. Men realiteten är att sjukhuset i dag är färdigbyggt och driftsatt, miljarder har investerats och bundits upp, sjukvårdsstrukturen för Region Stockholm har utformats utefter Karolinskas kärnuppdrag.

Såväl stora som små nyheter om verksamheten på Nya Karolinska lyfts fram i medierna, med feta rubriker och fokus på allt det som inte fungerar. Samtidigt uppmärksammas knappt den verksamhet som faktiskt fungerar. Resultatet av denna ensidiga rapportering från Nya Karolinska skapar tvivel bland såväl patienter som personal. Är Nya Karolinska så fruktansvärt dåligt som skriverierna ger sken av? Vågar man då vårdas där? Vill man jobba kvar på det sjukhuset?

I en debattartikel i Dagens Medicin den 28 maj skriver Vänsterpartiets sjukvårdspolitiska talesperson Jonas Lindberg om situationen på Nya Karolinska utan några som helst nyanser. Lindberg lyfter fram alla problem och utmaningar vid Nya Karolinska med fullt fokus på det negativa. Det finns mycket negativt att skriva om när det gäller Nya Karolinska, och det är redan skrivet i tidningar, exponerat i TV och radio och publicerat i akademiska rapporter och konsultanalyser. När Vänsterpartiet nu kräver krafttag och en kriskommission gör man det utan att ge den nytillträdda sjukhusledningen och styrelsen chansen att agera och inleda arbetet för att förbättra verksamheten på Nya Karolinska. Det är inte seriös politik.

Vi anser istället att det nu är dags att ge såväl sjukhusledning som personalen på Nya Karolinska den arbetsro de så väl förtjänar. Med politiker som havererar över varenda negativ nyhet från sjukhuset är det i dag svårt att tänka sig att någon läkare, sjuksköterska eller undersköterska skulle kunna tänka tanken att söka en vakant tjänst på Nya Karolinska. Bland personalen upplever man en hetsjakt från medier och oppositionspolitiker mot sjukhuset och sjukhusets anställda.

Vi Sverigedemokrater kommer alltid att stå på personalens sida, och vi kommer alltid att driva en politik som ger personalen de bästa förutsättningarna att göra sitt viktiga jobb. Problemen på Nya Karolinska beror inte på personalen, utan på ogenomtänkta politiska beslut och en oprövad organisation.

Problemen på Nya Karolinska hade kunnat vara betydligt värre om man på sjukhuset inte hade haft den personal som sliter i motvind. Det är dags att ge dem arbetsro, och stöd. De behöver fler kollegor och möjligheten att få känna sig uppskattade och värdefulla – inte fler krisrubriker från Jonas Lindberg och Vänsterpartiet. Problemen på Nya Karolinska är sedan länge välkända och omskrivna. Nu är tiden kommen för mindre gnäll och mer problemlösning. Det är vi politiker faktiskt skyldiga personalen på Nya Karolinska.

Relaterat material

”Det krävs krafttag för att hindra NKS från att sjunka”

GABRIEL KROON OCH HELEN SCHOULTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev