Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Sluta utbilda på tok för många läkare”

Publicerad: 30 juli 2019, 05:00

”På våra egna lärosäten utbildar vi dubbelt så många läkare som vi behöver”, skriver Lars Breimer, överläkare på Universitetssjukhuset i Örebro.

Foto: Thinkstock

Överskottet på läkare har gett SKL en köpares marknad, skriver överläkaren Lars Breimer i en replik i debatten om underläkarnas villkor.


Som vanligt framför skribenterna bakom repliken 23/7 inga handlingsplaner med konkreta förslag utan bara allmänna klyschor som ”låt oss tillsammans kämpa för våra patienters rätt till att slippa effekterna av ett system som nu håller på att haverera”.

Läkaryrket är givande och stimulerande. Samtidigt är det ansvarsfullt, hårt och belastande. Detta måste speglas i lön och arbetsmiljö. Från samhällets sida är det viktigaste skälet till att betala läkare rejält att få så kunniga och duktiga läkare som möjligt. Det är värt att betala för den kvalitén, liksom fotbollsklubben Real Madrid är villigt att betala för Kosovare Asllanis skicklighet och erfarenhet och Wolfsburg för Hedvig Lindahl och Fridolina Rolfö.

Lönerna hålls nu nere eftersom överskottet på läkare har gett Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, en köpares marknad. Detta är en kortsiktig vinst – men politiker och byråkrater är oftast kortsiktiga. Det är mycket angeläget att de bästa ägnar sig åt sjukvård därför att konsekvenserna av misstag och felbedömning inte bara är allvarliga och kan vara katastrofala för patienten men också mycket dyrbara att rätta till – om de ens kan åtgärdas.

Ett problem som kan åtgärdas är att sluta att utbilda på tok för många läkare. Vi har inte ens möjlighet att träna dessa till specialister. På våra egna lärosäten utbildar vi dubbelt så många läkare som vi behöver och om man tar med dem som läser utomlands är det ännu värre. Därför måste antalet platser på svenska universitet kraftigt beskäras, under närmare tid sänkas till 300 per år och möjligen färre. Därefter kan de successivt höjas till 500 per år när man ser hur balansen utvecklar sig och därefter till 750. ALF-medlen, den statliga ersättningen regionerna får bland annat för utbildningen av läkare, måste dock fortsätta på dagens nivå för annars knorrar universiteten.

Facket har en del i skulden här. Det var först mot slutet av 2010 som Läkarförbundet ens antydde att de hade insett att vi gick mot överskott av läkare, något som långt tidigare påtalats och varnats för från golvet både i elektroniska och tryckta inlägg. Utvecklingen har spelat SKL i händerna.

Överproduktionen har gett SKL stor makt men de utnyttjar den inte effektivt för folkets gagn. SKL skulle också kunna förhandla starkt med bemanningsföretagen. Även om det vore svårt kan SKL:s medlemmar helt sonika vägra att anställa läkare genom bemanningsföretag. Smidigare vore att erbjuda bemanningsföretaget den lön man skulle ge läkaren direkt. När firman har betalat momsen och sedan tagit sin avans blir det föga över till läkaren. Detta skulle kräva en stark vilja från arbetsgivarnas sida och hårda nypor. Det är svårt att veta hur mycket ekonomisk reserv bemanningsfirmorna kan ha men troligtvis skulle tre månader räcka.

Av de fjorton läkare som skrev under den första artikeln i debatten, var åtta ”vikarierande före AT”, av vilka sju med Stockholm som adress och en Västerås (det vill säga mindre än en timme från Stockholm), medan de sex AT-läkarna kom från Malmö, Ljungby, Växjö, Trollhättan, Enköping och Stockholm. Kanske bara en slump, men ingen från Norrland och bara en från västra Sverige. En annan utvecklingsmöjlighet?

Till syvende och sist behöver Sverige balans i systemet med en hygglig ersättning till läkarna och ett bättre sätt att handla med bemanningsföretag.

Gästkrönika: ”Jag har lösningen på vårdens personalproblem” 

Relaterat material

”Facket är inte hydran”

”Nio månader efter examen funderar jag på att byta bana”

”Det är enbart tillsammans vi kan visa på bristerna”

”Utmana den hydra som tagit makten över sjukvården”

LARS BREIMER

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev