Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Smit inte undan ansvaret, ministern!”

Publicerad: 13 november 2015, 06:00

Det som krävs är långsiktiga nationella lösningar som fokuserar på vårdens huvudutmaningar, skriver moderaternas socialpolitiska talesperson.


"Vi behöver se på vården ur ett brett perspektiv", skriver statsråden Gabriel Wikström (S) och Helene Hellmark Knutsson (S) på dagensmedicin.se den 5 november. Det låter bra och är alldeles utmärkt. Bekymret är att regeringens propositionslista är helt tom när det gäller konkreta förslag för den framtida personalförsörjningen inom hälso- och sjukvården. De nämner inte ens att det behövs en långsiktig nationell personalförsörjningsstrategi i vården.

”Totalt sett har vi aldrig haft så många läkare och sjuksköterskor som i dag”, skriver statsråden. Ja, det stämmer att under alliansregeringens tid tillkom det 3 500 fler läkare och 5 200 fler sjuksköterskor jämfört med år 2006. Det är också alldeles utmärkt, men det räcker inte.

Det som krävs är långsiktiga nationella lösningar som fokuserar på vårdens huvudutmaningar. Då duger det inte att som statsråden vidare tar upp i artikeln, ”redan i den budget regeringen och Vänsterpartiet lagt fram finns flera viktiga satsningar”. Problemet är att dessa satsningar inte adresserar rätt saker. Då löser man inte de stora utmaningarna.

Regeringen och Vänsterpartiets ansvarslösa utbyggnad av ”gratis” tjänster i vården är helt fel väg att vandra. Fria preventivmedel till alla unga kvinnor och gratis glasögon kan inte vara de allra viktigaste satsningarna att prioritera, hur välmenande dessa förslag än är.

Problemet är att dessa satsningar inte adresserar rätt saker.

De största utmaningarna som vården står inför handlar om att ytterligare korta väntetiderna och lösa personalförsörjningen. Vi moderater är självkritiska. Vi omprövar och förnyar vår politik. Vi har lagt motionen En trygg hälso- och sjukvård – i rätt tid av hög kvalitet på riksdagens bord. Det är det mest samlade förslaget riksdagen i höst har att ta ställning till gällande vården.

Vi föreslår bland annat följande:

■ Ta fram en långsiktig nationell personalförsörjningsstrategi för att säkra vårdens behov fram till år 2025.
■ Säkra tillgång på specialistsjuksköterskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor. Det ska alltid löna sig att ta större ansvar. Fler karriärvägar.
■ Kartlägg och sprid modeller för att få fler äldre medarbetare i vården att vilja och kunna stanna kvar längre i sina yrken.

För det kan väl inte vara så att statsråden inte nämner en långsiktig nationell strategi för att Gabriel Wikström (S) återigen ska lägga allt ansvar på landstingen. Smit inte undan ditt slutliga övergripande ansvar. De stora utmaningarna växer. Sverige kan mer än så här med den gemensamma hälso- och sjukvården.

Relaterat material

”Nu tar vi ett samlat grepp om kompetensförsörjningen”

CECILIA WIDEGREN

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News