Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Smittsamt stetoskop-mode

Publicerad: 13 juni 2007, 04:17

Det tycks ha blivit mode bland läkare att bära sitt stetoskop om halsen. Det är ett mode som kan vara smittsamt på flera sätt, menar Marie-Louise Ekholm, överläkare vid Höglandssjukhuset i Nässjö.


Tydligen har det blivit ett mode att bära stetoskopet om halsen med propparna viftande omkring. Vi kan se det på sjukhusen, på bilder i våra nationella medicinska tidskrifter. I Dagens Medicin nr 20/07, sidan 6, nr 21/07 i IT-bilagan på sidorna 6 och 14.

Vi som har som huvuduppgift att titta folk i öronen vet att det är mycket vanligt att hudens bakterier framgångsrikt växer i hörselgångar. Extern otit med klåda i örat är en folksjukdom. Vi bär våra stafylokocker i örat utan att veta om det och utan att vara sjuka.

Det vore intressant att odla från stetoskop. Särskilt de som ligger till mer allmän användning på avdelningar. Hur görs de rena och hur ofta? Personligen tar jag aldrig på mig ett stetoskop som någon annan använt.

I vår strävan att minska infektioner bör också ingå hur vi sköter våra stetoskop samt hur vi bär dem när de inte används.

Marie-Louise Ekholm

Marie-Louise Ekholm
 är överläkare, Höglandssjukhuset i Nässjö.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev