Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Snabb introduktion kräver en rimlig prissättning”

Vi får inte riskera att kostnaderna för en insats tränger undan vård från andra patienter, skriver TLV:s generaldirektör Agneta Karlsson i en replik.

Publicerad: 16 februari 2021, 04:55

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Agneta Karlsson, generaldirektör, Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV.

Foto: Jann Lipka


Ämnen i artikeln:

LäkemedelTLV

I ett debattinlägg i Dagens Medicin den 8 februari skriver Acko Ankarberg Johansson (KD) att regeringen behöver ställa tydliga krav på Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, för att korta handläggningstiderna. Men hon lyfter inte en av de viktigare aspekterna för snabb tillgång till läkemedel – prissättningen.

Ansvaret för att ansöka om subvention och motivera sina priser med underlag ligger på läkemedelsföretagen. När TLV har fått in en komplett ansökan har vi som mest 180 dagar på oss att handlägga om läkemedlet ska ingå i läkemedelsförmånerna. Den genomsnittliga handläggningstiden är dock betydligt kortare, i dag cirka 120 dagar, och har inte överstigit 180 dagar vid något tillfälle. Vi har också ofta kontakt med läkemedelsföretaget innan de ansöker för att underlätta processen, och det förekommer att vi påbörjar handläggningen före ett godkännande.

Handläggningstiderna mellan olika läkemedel skiljer sig åt och det är naturligt. Att värdera läkemedel vid till exempel sällsynta sjukdomar, som Acko Ankarberg Johansson tar som exempel, innebär ofta stora utmaningar. De underlag läkemedelsföretagen tar fram är inte sällan förknippade med stora osäkerheter om bland annat läkemedlets effekt, som kräver noggrann utredning.

Precis som Acko Ankarberg Johansson skriver har läkemedelsföretagen ett ansvar att komma in med bra underlag, men minst lika viktigt för att patienterna ska få tillgång är att företagen tar ansvar för en prissättning som samhället kan hantera. Ett läkemedel behöver ge den effekt som motsvarar vad det kostar – eller så behöver läkemedelsföretaget sänka priset. Även företagen ställer sig bakom principen i denna värdebaserade prissättning.

Här kan företaget och TLV ha olika uppfattningar och då kan utredningarna ta längre tid. Och det måste de få göra för att vi ska säkerställa att vi har en rättssäker och en rättvis hantering. Vi får inte riskera att kostnaderna för en insats tränger undan vård från andra patienter, som har lika stort eller större behov.

Alla vill att patienterna får snabb tillgång till de nya läkemedel som leder till hälsovinster och TLV gör allt för att vi ska få mesta möjliga hälsa för skattepengarna. Men det krävs också att vi har en rimlig prissättning.

Agneta Karlsson, generaldirektör, Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket

 

Replik på:

”Regeringen behöver ställa tydliga krav på TLV” 

Kommentarer:

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

LäkemedelTLV

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev