Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Socialstyrelsen bluffar om antalet vårdskador”

Publicerad: 28 september 2015, 05:00

Ambitionen att få fram siffror som visar ett gott resultat får inte bli så hög att statistiken blir missvisande, skriver juristen Dennis Brinkeback.


Socialstyrelsen har i år kommit med Lägesrapport inom patientsäkerhetsområdet 2015. Läges­rapporten har i debatten framför allt framhållit en uppgift i rapporten om antalet vårdskador med bestående men som säga ha gått ner från 10 000 år 2008 till 3 000 år 2014. Men detta är en miss­visande uppgift av Socialstyrelsen.

Socialstyrelsens studie 2008 där det konstaterades 10 000 patienter med bestående men handlar om granskade journaler ett år efter vårdtillfället. Men undersökningen i Socialstyrelsens lägesrapport från 2015 handlar om journalgranskning två månader efter vårdtillfället. Efter två månader går det bara i vissa fall konstatera om det finns bestående men. Jämförelsen ska göras – precis som i mätningen 2008 – efter ett år. Jämförelsen är därför helt irrelevant och missvisande men har ändå citerats flitigt i debatten.

Det som i stället borde ha citerats är att antalet vård­skador har ökat från 8,1 procent 2008 till 9,1 procent 2015 och att antalet anmälda vårdskador till Patientförsäkringen gått upp från 10 133 år 2010 till 14 410 år 2014.

En annan viktig aspekt, som Dagens Medicin rapporterar om i nr 37/15, är att endast var tionde allvarlig vårdskada på sjukhus anmäls till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. Orsaken är enligt forskare bland annat att vården inget lär av händelseanalyser. Lex Maria-anmälningar förväntades ju öka när vi – som enda land i världen – tog bort disciplinansvaret. Men det har inte blivit så i någon märkbar utsträckning.

Det har från 2010 och framåt pågått ett intensivt patient­säker­hets­arbete och Socialstyrelsen med flera instanser har då en ambition att komma med siffror som visar gott resultat. Men den ambitionen får naturligtvis inte bli så viktig att man bluffar med statistiken.

Relaterat material

Bara vart tionde allvarligt fall anmäls

DENNIS BRINKEBACK

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev