torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Socialstyrelsen får gärna förklara vad en blodtrycksmottagning är”

Finns det vårdcentraler som inte hanterar blodtryck? undrar Sfams ordförande Magnus Isacson som har läst myndighetens föreskrifter och allmänna råd om listningstjänst. (1 kommentar)

Publicerad: 5 september 2023, 03:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Magnus Isacson, ordförande Svensk förening för allmänmedicin (Sfam).

Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån


Ämnen i artikeln:

Primärvård

Som en del av den nära vården har Socialstyrelsen nyligen tagit fram ”föreskrifter och allmänna råd om listningstjänst”.

Detta dokument träder i kraft 1 januari 2024 och är tänkt att innehålla råd till vårdcentraler om vilken information de ska presentera för invånarna om vårdcentralen.

Läs mer: Regioner lyckas inte erbjuda fast läkarkontakt

Man nämner en hel del bra saker som bör finnas med, såsom hur man ska komma i kontakt med vårdcentralen, hur man listar sig, att man inte får lista om sig mer än två gånger per år med mera.

Tyvärr finns det även en del saker att anmärka på i dokumentet. Dels sådant som borde betonas mer, dels sådant som borde betonas mindre eller kanske inte informeras om alls.

Det står till exempel ingenting om att vårdcentralen ska informera patienterna om huruvida de faktiskt får tillgång till en fast läkare, eller hur många de måste dela sin läkare med. Det står inte heller något om att man ska nämna vilka personer som arbetar på mottagningen. Jag inser att det kan finnas juridiska skäl till detta, men samtidigt är det den viktigaste informationen.

Däremot rekommenderar Socialstyrelsen att man informerar om i vilken grad vårdgivaren har levt upp till vårdgarantin. Ett mått som är irrelevant och olämpligt för primärvården och dessutom lätt att manipulera.

I dokumentet rekommenderas också att man informerar om huruvida vårdcentralen har astma-kolmottagning, diabetesmottagning, äldremottagning, blodtrycksmottagning och så vidare.

Jag skulle gärna vilja att Socialstyrelsen upplyser mig, som är ordförande för Sveriges allmänmedicinska professionsförening och arbetar på vårdcentral, om vad en blodtrycksmottagning är, varför det är viktigt att informera patienterna om att den finns – och om det finns några vårdcentraler som inte hanterar blodtryck.

Och hur kommer det sig att denna information trumfar information gällande ifall du garanteras tillgång till fast läkare, med tid för dig, om du listar dig på vårdcentralen?

Ovan nämnda mottagningar ger exempel på sjukdomar och patienter som är en fullständig självklarhet att alla vårdcentraler ska ha god kunskap om och möjlighet att hantera. Men en vårdcentral är inte olika ”mottagningar”. Den är människorna som jobbar där. En vårdcentral handlar om allmänmedicin, som i sin tur handlar om personligt ansvar, helhetsgrepp, kontinuitet och personliga relationer. Inte om olika ”mottagningar”.

God allmänmedicin kan endast bedrivas genom att man ger de allmänläkare och distriktssköterskor som jobbar på en vårdcentral en god arbetsmiljö och goda förutsättningar att ta ansvar för sina patienter.

På sjukhus och i sekundärvården kan man ha hur många olika mottagningar man vill. Det lägger jag mig inte i. Men när till och med Socialstyrelsen köpt konceptet med en mycket märklig hitte på-uppdelning av vårdcentralens verksamhet och anser att detta ska stå med i en listningstjänst, då blir jag besviken.

”Less is more” borde ha varit devisen när Socialstyrelsen tog fram sina föreskrifter och allmänna råd. Patienterna vill veta om de får en läkare som är kompetent, lätt att få tag på och som har tid för honom eller henne. På sätt och vis hade en mycket stark rekommendation att presentera den informationen, istället för en stor mängd pseudoinformation, räckt som råd.

Magnus Isacson, ordförande Svensk förening för allmänmedicin (Sfam)

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?
Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning.

-

2023-09-12

Glädjande och klargörande inlägg från Magnus Isacson gällande Socialstyrelsens föreskrifter och råd. Som pensionerad sjukhusläkare och långt tillbaka i tiden vikarierande allmänläkare reagerar jag på indelningen av olika mottagningar. En vårdcentral förväntas handlägga astma, KOL, diabetes, hypertoni etc och sannolikt finns den förväntningen hos sökande patienter. Omskrivningar istället för den information som efterfrågas, exemplifierat av Magnus Isacson, om patientens utsikter att träffa samma läkare, hur man arbetar runt kännedom och kunskap om patienten även om läkarna varierar etc. Som patient behöver man vara tryggt förvissad om att allmänläkaren och medarbetare är väl förtrogen med just allmän medicin.

Ingrid Ek Skog

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Primärvård

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev