fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Socialstyrelsen stoppar huvudet i sanden”

Publicerad: 21 januari 2015, 09:46

Privatläkarföreningen svarar på kritiken från myndigheten.


Att bristande inrapportering till patientregistret skulle hota patientsäkerheten är ett häpnadsväckande påstående av Anders Jacobsson på Socialstyrelsen. Det är snarare så att det är Socialstyrelsens tillkrånglade krav på inrapporteringsrutiner varje månad som utgör ett hot mot patientsäkerheten. Ännu mer ofattbart att samme person på Socialstyrelsen vill stämma privatläkarna inför domstol. Så uppträder bara en myndighet som i sin fullkomlighet helt och hållet tappat sin förmåga att kommunicera andra aktörer i ett komplext sjukvårdsystem.

Trots Privatläkarföreningens påpekande till Socialstyrelsen att kraven på rapporter måste kunna stödjas av mottagningarnas befintliga it-system så väljer Socialstyrelsen att likt strutsen bortse från verkligheten och stoppa huvudet i sanden. Det finns i dag inga it-baserade journalsystem som klarar Socialstyrelsens tillkrånglade krav på fyra filer med upp till 15 parametrar som ska skickas in varje månad.

Påtvingad dyrbar utveckling av sådana rapportsystem samt underhåll kommer att stjäla ytterligare massor av tid från vardagligt sjukvårdsarbete.

Detta om något hotar patientsäkerheten där många läkare redan nu ägnar så mycket tid åt administration att tiden för kliniskt patientarbete och fortbildning minskar i rasande takt.

Påståendet att det i dag inte finns någon information om den skattefinansierade privatvården är inte med sanningen överensstämmande.

Alla som arbetar i vårdvalet levererar regelbundet in massor av data och statistik enligt kraven i regelböckerna till huvudmännen/landstingen. Alla som arbetar i nationella taxan levererar månatligen statistik på antal patienter samt typ av behandlingar/åtgärder till landstingen. Dessutom gör landstingen verksamhetsuppföljning av vårdgivare både i vårdval och i nationella taxan.

För övrigt föreslår jag att ansvarig för Socialstyrelsens patientregister tar kontakt med den myndighet som verkligen kan patientsäkerhet, nämligen Inspektionen för Vård och Omsorg, IVO. Där hävdar generaldirektören i DN. Debatt 20 jan 2015 att ”för mycket dokumentation äventyrar patientsäkerheten”. Ytterligare myndighetskrav leder till mera byråkratisering och oftast sämre patientsäkerhet.

Om Socialstyrelsen vill ha ett fungerande system för inrapportering så måste det utvecklas i samklang med professionen och leverantörerna av it-baserade journalsystem.  Dessutom måste Socialstyrelsen kunna visa konkreta exempel på verklig patientnytta med all den datainsamling man begär in av vårdgivarna.

Relaterat material

”Bristerna har funnits sedan uppgiftsskyldigheten infördes”

Privatläkare struntar i rapportering

”Det är oacceptabelt”

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev