Debatt
”Som sjuksköterska måste du vara strategisk”
Fäst dig inte för hårt vid dina arbetsplatser, för det gör det svårt att lämna dem. Vilket är nödvändigt minst var tionde år, tipsar Tina Westberg, hjärt- och distriktssköterska.
Publicerad: 17 februari 2023, 04:30
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Tina Westberg, hjärt- och distriktssköterska. Foto: Daniel Stiller/Bildbyrån
Jag är med i ett stort Facebooknätverk för sjuksköterskor, med över 30 000 medlemmar. Ett jättebra nätverk där man snabbt kan diskutera professionella frågor med kunniga kollegor under dygnets alla timmar. Då och då svarar även jag på inlägg, eller skriver egna baserade på mina erfarenheter av drygt 35 års arbete inom vården.
Dessa erfarenheter har fått mig att dra slutsatsen att om jag hade fått göra om min sjuksköterskekarriär, så skulle jag ha varit mer strategisk. För det är en svår arbetsmarknad vi sjuksköterskor möter!
Läs mer: Forskaren: Det krävs en stor politisk reform för att komma till rätta med sjuksköterskebristen
Det är en mycket pressad bransch där jag, i stället för att vara strategisk, varit naiv och arbetat idealistiskt i tron att arbetsgivaren och jag haft samma ambitioner med vårdandet. Först de senaste åren har jag förstått att det sällan är så. Man behöver bara öppna en tidning eller se på tv-nyheter för att inse att arbetsgivare och arbetstagare inom hälso- och sjukvården har långt ifrån gemensamma mål.
Arbetsgivare är inte onda, men styrda av lagar och ekonomi. Medan jag som sjuksköterska styrs av visioner om säker och god omvårdnad. Vi har med andra ord väldigt olika utgångspunkt och mål. Just detta är skälet till att man som sjuksköterska behöver bli mer strategisk i sin karriärplanering, eftersom arbetsgivare sällan kommer att hjälpa en med att utveckla vården. Arbetsgivare har helt enkelt ett annat fokus!
På ett sätt är det ju bra med regelverk och balanserad ekonomi. Lagar skyddar och garanterar ofta vård, och ekonomin består ju av allas våra gemensamma skattemedel. Problemet är bara att vi med dessa skilda utgångspunkter och mål riskerar att missförstå varandra, vilket i sin tur leder till frustration, misstro och missnöje och därmed dålig arbetsmiljö. Ofta i form av en upplevelse av att arbetsgivaren är oförstående.
Så, vill du inom din sjuksköterskeprofession utvecklas i vårdandet, måste du vara strategisk. Var professionell på jobbet. Dels genom att acceptera att chefer inom vården sällan är omvårdnadsledare, dels genom att själv planera och genomföra din yrkesutveckling. Fäst dig inte för hårt emotionellt vid dina arbetsplatser, för det gör det svårt att lämna dem. Vilket är nödvändigt minst var tionde år, för utveckling, utbildning och/eller högre betalning för din kunskap och erfarenhet.
Sist men inte minst: gå med i nätverk såsom exempelvis sjuksköterskenätverket på Facebook eller i Svensk sjuksköterskeförening. Utöver det finns det många specialiserade yrkesföreningar inom omvårdnad. Till exempel inom kirurgi, hjärtsjukvård, neurologi, infektion, och så vidare. Inom dessa kommer din utveckling att frodas och blomstra, det lovar jag, men det krävs en egen bestämd strategi för att komma långt inom omvårdnad.
”Naturvetenskapen har dominerat hälso- och sjukvården länge och med facit i hand så haltar vården om den endast baseras på det perspektivet. Att även stödja patienten i att bemästra sin hälsosituation (Forsberg, 2017) är både humant och kostnadseffektivt och skapar lust att forska mera på området, eftersom åtgärderna måste vara evidensbaserade (Willman et al., 2011) för att vinna mark på sikt.” Citat från min magisteruppsats 2020.
Tina Westberg, hjärt- och distriktssköterska
Kommentarer:
Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?
Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning.
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.