Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Sprutbyte är en bra metod som räddar liv”

Publicerad: 13 maj 2015, 05:00

Gilbert Tribo (FP), andra vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Skåne, och Ulrika Heindorff (M), andra vice ordförande i beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård i Region Skåne.

Sprutbyten för narkomaner bör införas i hela landet, skriver två debattörer.


När människor dör på våra gator runt om i landet är det hög tid för landets beslutsfattare att släppa sin stolthet och sin uråldriga syn på hur vi ska hjälpa narkomaner och missbrukare att få stöd och kontakt med sjukvården. Det är ofattbart att så många politiker ensidigt säger nej till bland annat sprututbyte och gömmer sig bakom fördomar och moraliska föreställningar som inte grundar sig på evidens, utan väljer att i stället spä på fördomar och därmed cementera narkomanernas missbruk för evigt.

Därför uppmanar vi nu regering, landsting, kommuner och alla landets beslutsfattare att följa Skånes missbruksvård och införa sprutbyte och läke­medels­assisterad rehabilitering för opiatmissbruk som räddar många liv.

Sverige är en av världens ledande välfärdsstater där människor kan få hjälp och stöd vid exempelvis sjukdom eller arbetslöshet. Av outgrundliga anledningar omfattas inte missbrukare av samma stöd och hjälp. Denna grupp människor sviks av samhället och de lämnas till sitt eget öde, där samhällets lagar och regler befäster och eliminerar alla möjligheter för narkomaner att återvända till ett normalt liv.

I Skåne har vi sedan en lång tid tillbaka valt en annan väg där vi i stället river murar och ser till att en redan utsatt grupp får kontakt med sjukvården. Som första region i landet valde Skåne att införa sprutbyte, där missbrukare får tillgång till nya, rena injektionsverktyg som nålar och sprutor. Det före­bygger spridning av hiv och andra smittsamma sjuk­domar och de får hjälp med exempelvis rådgivning och testning.

Flera myndigheter och senast Folkhälsomyndigheten har rekommenderat ett införande av sprutbyte i hela landet. Sprutbyte minskar spridningen av smittsamma sjukdomar och räddar liv. Sedan tidigare har Region Skåne fortsatt sitt arbete med att på bästa sätt hjälpa missbrukare genom att införa läkemedelsassisterad rehabilitering för opiatmissbruk, där bland annat heroinmissbrukare får metadon och hjälp med sitt missbruk.

Nu tar vi fortsatta steg i en modern missbruksvård.

Nu tar vi fortsatta steg i en modern missbruksvård genom att påbörja ett treårigt försöksprojekt med naloxon som nässpray. Naloxon fungerar som en hjärtstartare för missbrukare som tar en överdos och kan bäras med i missbrukarens ficka. Det kommer att medföra att ännu fler liv kan räddas. Vi vill även fortsättningsvis förbättra vården för missbrukare med en modern missbruksvård.

Vi ber landets beslutsfattare att inte göra missbruksvården till en fråga om narkotikapolitik som det så oftast görs. Det är en rädsla som bottnar sig i att utdelning av rena sprutor eller att hjälpa med läke­medels­assisterad rehab är ett sätt att legalisera narko­tika. Ingenting kunde vara mer fel.

Väljer resten av landet att i stället fortsätta på den inslagna vägen kommer människor även fortsättningsvis dö på våra gator för att politikerna inte har förmågan att släppa sin uråldriga syn på missbruksvården. Det är hög tid att landets beslutsfattare tar sitt ansvar och inför sprutbyte och läkemedelsassisterad rehabilitering för opiatmissbruk i hela landet.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev