fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Starkt motstånd mot vårdval reumatologi”

Publicerad: 18 november 2019, 07:57

Lotta Håkansson, ordförande Reumatikerförbundet. Foto: Sandra Johnson

Ämnen i artikeln:

Region StockholmKarolinska institutet

Drygt två år efter den förra omröstningen i regionfullmäktige väntas Region Stockholm ta ett nytt beslut om vårdval reumatologi i november. Den här gången har den blågröna majoriteten inte informerat berörda patientorganisationer, vårdprofession eller forskarna på Karolinska institutet om beslutet i förväg.

Vi beklagar att vårdval reumatologi återigen blivit en fråga för regionfullmäktige, så kort tid efter den förra omröstningen. Varken patientföreträdare, profession, förvaltning eller forskare har önskat sig detta.

I ett panelsamtal som Reumatikerdistriktet Stockholms län arrangerade förra året svarade Miljöpartiets representant Susanne Nordling nej på en direkt fråga om hon ville införa vårdval reumatologi i Region Stockholm. Ett år tidigare röstade en majoritet av fullmäktiges ledamöter, däribland Miljöpartiet, mot ett införande av vårdval reumatologi. Då var Miljöpartiets ställningstagande tydligt. Det är det inte i dag. I allianspartiernas och Miljöpartiets budget för nästa år finns skrivningar som direkt motsäger den uppfattning som partiet tidigare gett uttryck för.

För att förstå hur problematiskt det är att Miljöpartiet bytt fot i vårdvalsfrågan måste man förstå hur starkt motståndet mot ett vårdval är bland patientförbund på nationell, regional och lokal nivå, hos reumatologer och forskare inom reumatologi.

Vi har i dag i Sverige och i Stockholm en av världens bäst fungerande reumatologiverksamheter, både vad gäller vård, forskning och utveckling, där man systematiskt utvecklar och prövar nya läkemedel. Utan denna verksamhet skulle patienter fått vänta mycket längre på de läkemedel som i dag förbättrar livet för många reumatiker.

Vi ifrågasätter behovet av en omorganisering av reumatikervården från prioritering av patienter med störst behov till dem där vårdvalsenheter har möjlighet att göra störst förtjänst. Vi anser också att ett beslut om att införa vårdval reumatologi riskerar att förstöra möjligheterna att bedriva den forskning och utbildning som behövs för att framtidens sjuka ska få god vård.

Vi vill att Miljöpartiet respekterar det beslut om vårdval reumatologi som nyligen prövats i regionfullmäktige och vi hoppas därför att Miljöpartiet tar en förnyad diskussion om vårdval reumatologi innan budgetfullmäktige i november månad.

Lotta Håkansson, ordförande Reumatikerförbundet.

Cecilia Carlens, ordförande Svensk Reumatologisk förening.

Per-Johan Jakobsson, professor, reumatolog.

Monica Rosenblom, ordförande Reumatikerdistriktet Stockholms län.

LOTTA HÅKANSSON, CECILIA CARLENS, PER-JOHAN JAKOBSSON, MONICA ROSENBLOM

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev