Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Stig Nymans svar har inte lugnat mig”

Publicerad: 11 september 2014, 14:10

REPLIK Lars Harms-Ringdahl (MP) fortsätter en debatt med Stig Nyman (KD) om patientsäkerhet när Nya Karolinska byggs.


I vår debattinlägg varnar vi för att riskerna för att vårdskador kan öka ytterligare när vården i Stockholms landsting organiseras om. Vårt budskap är att patientsäkerheten måste hanteras kraftfullare, mer systematiskt och långsiktigt. Vi trodde inte att det fanns politiska motsättningar kring detta.

Landstingsrådet Stig Nyman (KD) har svarat och försäkrar att allt kommer att fungera om två år, när Nya Karolinska börjar tas i bruk. Dock har han inte med ett ord berört de problem vi har lyft fram. I stället för en sakdebatt kommer ett tämligen arrogant svar där vi beskrivs som okunniga. Henry Nyhlin har en sällsynt god inblick i landstingets patientsäkerhetsarbete. Han har varit ordförande i patientsäkerhetskommittén under flera år. Vi är båda uppriktigt oroade över att riskerna kan öka avsevärt om de inte hanteras väl.

Stig Nyman antyder också att vi inte känner till hans beredning för patientsäkerhet. Snarare är det så att Henry Nyhlin och Susanne Nordling (MP) känner till den alltför väl, och därför rekommenderar en förbättring. Vi hade hoppats på en konstruktiv diskussion om hur patientsäkerhetsarbetet skulle kunna förbättras ytterligare för att värna om de tiotusentals människor som skadas i vården i onödan varje år. Stig Nyman för i stället ett resonemang om ordningen i sjukvårdens politiska organisation de senaste tolv åren. Den redovisningen är föga intressant för någon annan än möjligen för honom själv.

Inom riskforskningen samlas erfarenheter från utredningar av många stora olyckor. En bakomliggande orsak tycks alltid vara att högsta ledningen inte har lyssnat på varningar om problem. Dessutom har de som vill varna ofta utsatts för mer eller mindre subtila repressalier. På det sättet bygger man upp en dålig säkerhetskultur.

Så Stig Nymans svar att allt kommer att fungera har inte lugnat mig ett dugg

Relaterat material

deb”Vårdsäkerheten sätts i första rummet”

deb”Patientsäkerheten måste hanteras kraftfullare”

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev