söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Stockholm ska ha kortast väntetider till vård”

Publicerad: 17 maj 2018, 05:00

Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdslandstingsråd och Marie Ljungberg Schött (M), akutsjukvårdslandstingsråd. Foto: Erik Simander/Bildbyrån och Anna Molander

Avskaffandet av Alliansregeringens nationella kömiljard och motarbetandet av privata vårdgivare bidrar till att patienter får vänta längre på vård, skriver Alliansen i Stockholm i en replik.

Ämnen i artikeln:

Stockholms läns landsting

Regeringen har sedan 2014 haft möjlighet att genomföra konkreta reformer som förbättrar hur välfärden fungerar och finansieras, men har bara prioriterat enkla svar som inte löser grundläggande problem. Det gäller särskilt kring sjukvården. Vårdköerna har växt kraftigt under mandatperioden, trots stora löften från Social­demo­kraterna i senaste valrörelsen, trots en stark högkonjunktur.

Det är politiska beslut som är förklaringen till att tillgängligheten till vården har försämrats. Avskaffandet av Alliansregeringens framgångsrika nationella kömiljard och motarbetandet av privata vårdgivare är bidragande orsaker till att patienter får vänta längre på vård. De långa vård­köerna märks i hela landet – men de märks framför allt i långvarigt S-styrda landsting. Det får tydliga konsekvenser när man från politiskt håll inte prioriterar valfrihet och tillgänglighet för patienter.

Det är tack vare våra vårdval som vi har de kortaste vänte­tiderna till specialistvård. Erika Ullberg (S) gläder sig – men und­viker att berätta om att hennes politik går ut på att avskaffa samma vårdval. Det kan vi se att Socialdemokraterna vill göra i Region Skåne, och här i Stockholm pratar man om ett ”privatiseringsstopp”. Det är tydligt att en röst på Socialdemokraterna hotar såväl valfriheten som en stor del av Stockholmsregionens vård­utbud.

Som alla landsting har vi en bekymmersam situation på de stora akutsjukhusen. Därför ska vi fortsätta vår utbyggnad av nya större akutmottagningar och fler moderna vårdplatser, och därför måste framför allt sjuksköterskor få bättre villkor med ökad lönespridning – ett stort ansvar för arbetsgivare och fackliga parter.

Vård­köerna har växt kraftigt under mandatperioden, trots stora löften från Social­demo­kraterna

Vi har börjat utvecklingen bort från den ”sjukhustunga” vård som är ett av Sveriges huvudproblem. Men Erika Ullberg vill backa bandet genom att skrota vård­valen och rulla tillbaka Stockholms breda vårdutbud. Då tvingas patienterna åter hänvisas till storsjukhus, och vårdköerna kommer åter att växa. Det är helt fel väg.

I Stockholm får 93 procent av patienterna inom specialist­vården träffa en läkare inom vård­garantins 90 dagar. Rikssnittet är 80 procent. I statsminister Stefan Löfvens hemlandsting Västernorrland – som styrs av socialdemokraterna – är siffran 58 procent. Vad gäller operationer klarar vi i Stockholm vårdgarantin för 85 procent av patienterna – att jämföra med rikssnittet 72 procent. I socialdemokratiskt styrda Västerbotten är man nu nere på 56 procent.

Alliansstyrda landsting och regioner, inklusive Stockholms läns landsting, visar att politiska beslut spelar roll. I stället för att nationellt låta vårdköerna växa, bör man nationellt åter­införa en modern kömiljard – som gäller hela vårdkedjan, inte bara ny­besök. Dra nytta av den tekniska utvecklingen och stöd landstingen i omställningen. Skapa goda möjligheter med fler utbildningsplatser och bättre villkor för vårdpersonal – så att fler patienter kan få vård i tid. Då kan fler patienter få vård i tid, i hela landet.

Relaterat material

”Vi borde ha kortast köer till operation och behandling”

ANNA STARBRINK OCH MARIE LJUNGBERG SCHÖTT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev