Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Stockholmarna är missnöjda med sina vårdcentraler”

Ingen ny vårdcentral i Region Stockholms regi har öppnats sedan 2009, för att man överlämnat ansvaret till marknaden, skriver Talla Alkurdi (S) i en replik till Lars Rådén (M).

Publicerad: 20 maj 2022, 03:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Talla Alkurdi (S), oppositionsregionråd i Region Stockholm.

Foto: Anna Molander


Ämnen i artikeln:

PrimärvårdRegion Stockholm

Stockholm är landets rikaste region, men är samtidigt den region som har längst väntetider på akuten. Tre av fem akutsjukhus där patienterna tvingas vänta längst ligger i Region Stockholm. Det allvarliga läget på akutmottagningarna är en konsekvens av brister i andra delar av vården, inte minst på vårdcentralerna. 

Stockholmarna är missnöjda med sina vårdcentraler och åker till akuten eller ringer dyra nätläkare istället. Missnöjet beror på att sjukvårdspersonalen saknar tillräckligt många kollegor och att vården är uppsplittrad. Ingen ny vårdcentral i regionens regi har öppnats sedan 2009 för att man överlämnat ansvaret till marknaden istället för att styra efter var vården bäst behövs. 

Läs mer: Digitala möten som stöd för ändrad livsstil utvärderas 

Efter 16 år av moderatstyre är Lars Rådén (M) stolt över att knappt två av tre stockholmare har en fast läkare. Det är siffror som snarare borde bjuda in till omprövning kring varför inte fler har en fast namngiven läkare. Samtidigt finns inga tak för hur många patienter en enskild läkare ska ta hand om. 

I dag går det nästan 2400 patienter på varje allmänläkare. Det är långt från Distriktsläkarnas mål om 1500 patienter per läkare och Socialstyrelsens nya riktlinjer om 1100 patienter för att säkerställa en fungerande patientkontakt och kontinuitet.  

Det beror på att Moderaterna fortsätter prioritera nya och fler marknadslösningar istället för en stark primärvård med välfungerande vårdcentraler. När valet i Region Stockholm står mellan att vänta i flera dagar på en tid på vårdcentralen, eller ett snabbt samtal samma dag med en nätläkare, är valet lätt för många. 

Resultatet blir att ett snabbt samtal med en nätläkare går före en trygg kontakt med en husläkare. Så blir det när ideologin om att marknaden alltid vet bäst går före vårdpersonalens kunnande och patienternas behov. 

Socialdemokraterna tror på vårdcentralen mitt i byn. Vårdcentralen du kan lita på i ditt närområde. Det handlar om att vården ska finnas i hela vår region, att den ska ta ett större ansvar för folkhälsan och det förebyggande arbetet. Det är hit du vänder dig oftast och det är här merparten av din kontakt med vården ska ske.

Därför måste vi ta tillbaka kontrollen över sjukvården för att rusta våra vårdcentraler. Stockholmarna ska kunna lita på att det går att få vård på sin vårdcentral och de ska känna sin läkare. Man ska inte behöva berätta sin sjukdomshistoria för en ny person varje gång man söker vård, eller söka vård på de hårt belastade akutmottagningarna.

Talla Alkurdi (S), oppositionsregionråd i Region Stockholm

Läs tidigare inlägg:

”Våga ta tillbaka kontrollen över vården” 

 

”Vi behöver ett stort utbud av olika aktörer” 

Kommentarer:

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

 

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev