Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Stoppa förlossningar på BB Sophia”

Publicerad: 13 november 2014, 06:00

Transportsträckan mellan BB Sophia och Karolinska kan vara en fråga om liv och död, skriver Elinor Odeberg (S).


Ämnen i artikeln:

BB SophiaFörlossningsvård

Likvärdighet och kvalitet är ledord för den socialdemokratiska sjuk­vårds­politiken. Alla människor ska få lika god vård, oavsett individuella förutsättningar. Alliansen har med sina privatiseringar, skattesänkningar och vårdval i stället ökat kvalitetsklyftorna i vården. Sjukvården saknar långsiktig planering och flertalet av sjuk­vårdens specialistområden slår larm om personal- och platsbrist. Kontroll och uppföljning av privata aktörer brister.

Ett av dessa specialistområden är för­lossnings­vården, och en av dessa aktörer (den enda i sitt slag) är BB Sophia. Öppnandet av BB Sophia innebar ett brott mot likvärdighetsprincipen på en oerhört allvarlig punkt: patientsäkerhet vid livshotande komplikationer. Ingen annan förlossningsklinik i hela Sverige är placerad utanför ett akutsjukhus. Det finns mycket goda skäl till det.

Trots att Sverige har en förlossningsvård i världsklass dör ungefär sex personer varje år av förlossningsrelaterade orsaker. För att inte tala om hela spektrat av möjliga fysiska och psykiska komplikationer. Förlossningar innebär med andra ord en risk för den enskilda. En risk kvinnor är ensamma om att bära, och denna fysiologiska ojämlikhet har sam­hället en skyldighet att kompensera för.

För en månad sedan avled en kvinna i samband med sin förlossning på BB Sophia. Det är en djup trage­di. Men den stora politiska tragedin, oberoende av händelseförloppet i det specifika fallet, är att risken finns inbyggd i BB Sophias konstruktion. Om en akutsituation uppstår i samband med en förlossning, måste intensivvård finnas på plats omgående. Transportsträckan mellan BB Sophia och Karolinska kan vara en fråga om liv och död.

I sammanhanget uppdagas ohållbarheten i BB Sophias ”affärsmodell” om att handha lågriskförlossningar. Det finns alltid ett mått av oberäknelighet vid en förlossning. Det kan handla om medfödda missbildningar hos barnet eller att mamman drabbas av en stor blödning – sällsynta, men akut livshotande komplikationer. Då gäller det att personalen har rutin och vana att behandla plötsligt svårt sjuka patienter. Eftersom BB Sophia aktivt försöker undvika högriskgraviditeter, får personalen inte den välbehövliga repetitionen av sina kunskaper som även den kan vara livsavgörande.

Stockholms läns landsting har de absolut bästa förutsättningarna för att bedriva en patient­säker förlossningsvård tack vare geografisk närhet till akutsjukhus och den höga kompetensnivån i länet. Ändå är det just i Stockholm borgarna har valt att lokalisera en förlossningsklinik utanför ett akutsjukhus. Det är obegripligt.

Vi socialdemokrater vill bygga ut kapaciteten inom förlossningsvården, varför vi gick till val på löftet om en barnmorska per födande kvinna. Vår tydliga ambition är att utveckla förlossningsvården i samråd med professionen.

BB Sophia har många andra förtjänster, men kan inte garantera patientsäkerheten i en akutsituation. Följaktligen kan förlossningar omöjligen få fortsätta på den enheten. Gärna mammografi och eftervård, men aldrig en födsel som kan hota en mamma till livet bara för att akutsjukvården ligger någon annanstans. Det är inte socialdemokratisk politik. Och det borde inte vara borgerlig politik heller.

Ämnen i artikeln:

BB SophiaFörlossningsvård

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev