söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Stoppa försäljningen av 1177 till Kry”

Naturligtvis ska man inte vara både vårdgivare och ansvarig för den centrala sjukvårdsrådgivningen i en region, skriver läkarna Magnus Isacson och Akil Awad. (8 kommentarer.)

Publicerad: 15 januari 2021, 13:58

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Magnus Isacson, specialist i allmänmedicin och Akil Awad, specialist i kardiologi. Foto: Erik Simander/Bildbyrån (Magnus Isacson)


Ämnen i artikeln:

NätläkarbolagKryRegion StockholmMedhelp

Nu i veckan aviserades att Kry ska ta över 1177 sjukvårdsrådgivning i Region Stockholm. Vi är många som anser att detta är en mycket olämplig affär då risken för jäv är överhängande. Naturligtvis ska man inte vara både vårdgivare och den som ansvarar för den centrala sjukvårdsrådgivningen i en region. Oavsett hur fina avtal som skrivs, hur mycket det granskas och hur mycket Kry än bedyrar att de ska vara neutrala så går det inte att garantera att så inte sker. Bättre då att 1177 sköts av regionen eller av en privat aktör som inte samtidigt är vårdgivare. 

Vi vet sedan tidigare att Kry – och även andra nätläkarbolag – är duktiga på att utnyttja systemet men ändå hålla sig på precis rätt sida om lagen. När Kry startade vårdcentraler i Stockholm i höstas listade de i princip alla patienter på sin vårdcentral i Gallerian men registrerade videobesöken på sin vårdcentral på Sibyllegatan för att denna konstruktion gav extra ersättning, enligt Svenska Dagbladet 2 oktober 2020.

Man fick även kritik för att många patienter listades hos dem, utan att patienterna själva visste om det, via Krys app. Kry slog naturligtvis ifrån sig och de styrande i Region Stockholm verkade mest betrakta dessa händelser som lite olyckliga. Se Läkartidningen 1 oktober 2020.

Detta mönster – att de styrande passivt sett på och i bästa fall insett problemet i efterhand – är tyvärr ett återkommande fenomen i Region Stockholm under senaste decenniet. Steg för steg har fokus och resurser kunnat flyttas från patienter med störst vårdbehov till patienter med mindre vårdbehov.

Kry har även gjort sig kända för sina etiskt tveksamma reklamkampanjer som uppmuntrar till onödig vårdkonsumtion. Vi är många som minns ”Hej förskolesmittor, dagissjukdomar, höståkommor och förkylningstider. Träffa läkare inom 30 minuter – utan att lämna hemmet.” En bra beskrivning på när man inte behöver läkarvård. Kommer vi nu få se liknande reklam för att man ska kontakta 1177 för allting, istället för sin vårdcentral, för att sedan hänvisas vidare till Kry? 

Men det här handlar inte bara om Kry och 1177 utan om en genomgående trend inom den svenska sjukvården, som mer och mer blir en marknad. Se bara på alla apotek som har köpt in sig i de olika nätläkarbolagen. Man tillåter inte vårdgivare att äga apotek men att apotek äger vårdgivare bryr sig många politiker inte om. Här är också risken för jäv uppenbar.

Samägandena sponsras till och med av staten som genom Apoteket AB köpt in sig i Doktor24. Så fort man går in på ett av dessa apotek ser man reklam för att man ska kontakta Doktor24 för att förnya sina recept, trots att detta är dyrare än om man kontaktar sin vårdcentral och trots att en tillfällig nätläkare inte har något helhetsansvar till skillnad från den allmänläkare man har på sin vårdcentral.

Vi befarar att den oberoende sjukvården i Sverige är på väg att avvecklas till förmån för ett oligopol med ett fåtal vårdkoncerner som äger stora delar av vårdkedjan och håller i taktpinnen för sjukvårdens utveckling. Dessa har sedan som mål att uppmuntra till vårdkonsumtion, locka till sig de lönsamma patienterna och överlåta resten till övriga vårdgivare, offentliga och privata, som försöker bibehålla ett etiskt förhållningssätt utan reklam och försöker prioritera de sjukaste i enlighet med hälso- och sjukvårdslagen. Men de som inte hoppar på reklam- och marknadståget kommer tyvärr inte att bli särskilt långlivade.

De politiker i Sverige i allmänhet och i Region Stockholm i synnerhet som aktivt eller passivt stödjer denna utveckling måste sluta med det och i stället vara proaktiva och agera. Annars riskerar patienterna med störst vårdbehov – äldre och multisjuka – att få betala det högsta priset när en ökad vårdkonsumtion för de friskare urholkar vår begränsade sjukvårdsbudget. 

Magnus Isacson, specialist i allmänmedicin, Stockholm

Akil Awad, specialist i kardiologi, Stockholm

 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

2021-01-18

Så bra skrivet! Jag ser dr Isacsons namn på allt fler ställen. Bra rutet varje gång. Du behövs! Håller med om allt, men saknar tills vidare en aspekt från dig. Kostnaderna? Eller har jag missat detta?

Vem kan/hinner skriva mer om detta? Skattebetalarna drabbas och regionerna verkar inte kunna hantera problemet? Det har skrivits mycket, men behöver uppdateras. Tack, dr Magnus Isacson.

Louise Bolme, specialist i allmänmedicin

 

2021-01-18

Är en gång ser vi en konsekvens av NPM-införande i sjukvården! Stor eloge till Er unga läkare, som med kraft och civilkurage tar den offentliga politiska debatten i dessa frågor. Tack vare Er ,som goda förebilder, kan det finnas hopp om en mer human och jämlik sjukvård i hela landet.

Annika Wassberg Strindberg, seniorläkare specialist i allmänmedicin

 

2021-01-18

Håller helt med – beställare och utförare ska hållas separerade – solklart jävsförhållande och fall för politikerna att stoppa. Det välskötta 1177 uppbyggt av det allmänna ska vara neutralt.

Per Guterstam, specialist i allmänmedicin, f d vårdcentralschef

 

2021-01-18

Precis vad jag tänkt! Borde vara en självklarhet att rådgivningen är fristående utan ekonomiska intressen. Den allmänna sjukvården är på väg mot utarmning, efter att ha blivit utsugen.

Karin Nykvist, specialistsjuksköterska

 

2021-01-18

Detta, hur de olika tjänsternas funktion fungerar och urholkar offentlig sjukvård ekonomiskt bör diskuteras och informeras oftare till allmänheten och istället göra egenvården viktig.

Masau

 

2021-01-16

Mycket bra!

Johanna Skoglund Jobs, leg barnmorska

 

2021-01-16

Mer skarpt och tydligt skriver kan det inte vara och hur svårt ska det då vara för politiker att förstå att med nuvarande slappa, likgiltiga attityd så är snart en sammanhållen vård på lika villkor och vård efter behov en saga blott. All form av ekonomisk jäv måste förhindras. Dr Kry agerar sjukt.

Bertil Hagström 

 

2021-01-16

Självklart har denna debattartikel helt rätt. Oerhört frustrerande att detta ens behöver diskuteras. Skall Strama säljas ut till en läkemedelstillverkare?

Mihály Matura, överläkare

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev