fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Stoppa gräddfilen för privat vård”

I ett nytt avtal med Region Stockholm får ett privat drivet sjukhus drastiskt sänkta sparkrav, skriver Jonas Lindberg (V), som tycker att samma borde gälla för alla akutsjukhus.

Publicerad: 30 augusti 2022, 03:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Jonas Lindberg, sjukvårdspolitisk talesperson för Vänsterpartiet Region Stockholm.


Ämnen i artikeln:

Capio S:t Görans sjukhusVänsterpartietRegion Stockholm

Moderaterna pratar ofta och gärna om fria marknadskrafter. Men när det kommer till kritan ger de gräddfiler till privata vårdbolag med ena handen och svälter ut offentliga verksamheter med den andra.

Region Stockholms akutsjukhus borde behandlas likvärdigt och bra, men det har det nuvarande högerstyret i verkligheten inte gjort under sina 16 år vid makten. Vänsterpartiet vill ta bort effektiviseringskraven på samtliga regionens akutsjukhus för att säkra en god och jämlik vård för alla invånare, samt ge sjukhusen förutsättningar att vara bra arbetsgivare för sin personal. 

Läs mer: Här är riksdagspartiernas tre viktigaste vårdfrågor

I förra veckan beslutade hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Stockholm om ett nytt avtal för Capio S:t Göran. I det nya avtalet sänks sjukhusets årliga sparkrav drastiskt, till 0,45 procent. Det betyder i praktiken ett tillskott till sjukhusets budget på 230 miljoner kronor. 

Det här tycker vi principiellt är bra, sjukhusen behöver överlag få mer resurser för att kunna behandla personalen väl och öppna fler vårdplatser. Sparkraven på sjukhusen är i sig inte bra. De leder till nedskärningar och en ständigt försämrad arbetsmiljö för personalen och borde skrotas helt och hållet. 

Problemet med Capios nya avtal är att det ger privatdrivna Capio S:t Göran en fördel jämfört med andra, regionägda sjukhus, vars sparkrav ligger på 2 procent. Förutom en favorisering gällande sparkrav har Capio S:t Göran haft ett mycket förmånligt avtal och en annan avtalskonstruktion än våra offentliga sjukhus, och har fått mer pengar som kompenserar för kostnadsökningar varje år än övriga sjukhus. Detta är tydliga exempel på hur det blågröna styret favoriserar privata verksamheter framför de offentliga. Den konkurrensneutralitet som marknadsmajoriteten annars vurmar för lyser här med sin frånvaro.

I sommar har det varit ett mycket ansträngt läge på Stockholms akutmottagningar och väntetiderna har varit längst i landet. På Södersjukhuset har det hänt att patienter fått vänta flera dygn på att flyttas från akutmottagningen till en vårdplats. Södersjukhuset är det sjukhus i Stockholm där vårdplatsbristen är som störst, men andra regionägda sjukhus har också haft ett ansträngt läge med stor brist på lediga vårdplatser.

Låt oss tala klarspråk. Vårdplatsbrist betyder personalbrist. Det är ingen brist på utrymmen eller sängar, det är personer som kan bemanna vårdplatserna det är brist på. Det här beror på att sjukhusen inte får de resurser som krävs för att kunna anställa tillräckligt många, och på att de inte kan attrahera vårdpersonal då de inte ger tillräckligt höga löner och bra anställningsvillkor. Antalet vårdplatser, det vill säga bemannade sängar på sjukhusen, har sjunkit stadigt de senaste decennierna. Det beror delvis på tekniska framsteg som gjort att färre patienter behöver läggas in på en sluten avdelning, men också på ekonomiska nedskärningar från politiken där våra egna sjukhus tvingas spara 2 procent varje år. ”Effektiviseringskrav” är som alla vet bara ett annat ord för nedskärning. 

Vänsterpartiet vill att alla våra akutsjukhus ska drivas av regionen, inte av privata vinstdrivande företag. Just nu ser vi hur ett investmentbolag i Abu Dhabi vill köpa upp Capio som driver S:t Görans sjukhus. Det är knappast att följa svensk hälso- och sjukvårdslag, och att hjälpa patienter, som är av intresse för detta bolag med säte i en brutal diktatur. Snarare är det möjligheten att tjäna väldigt mycket pengar på vår sjukvård som hägrar.

Efter valet blir en mycket viktig fråga för oss att sänka sparkraven och stärka upp våra regiondrivna sjukhus så att personalen får en dräglig arbetsmiljö och patienterna en god vård i tid. Styret med Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet har haft 16 år på sig att få ordning på sjukvården. Det har de misslyckats med. Det är dags för ett nytt styre i Region Stockholm, med nya prioriteringar.

Jonas Lindberg (V), sjukvårdspolitisk talesperson Region Stockholm

Kommentarer:

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev