Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Stoppa inflyttningen tills tekniken är säker”

Publicerad: 14 december 2017, 06:00

Sedan den första patienten flyttade in på Nya Karolinska har oroande förhållanden gällande patientsäkerhet och kostnader uppdagats, skriver Erika Ullberg, oppositionslandstingsråd i Stockholms län.


Ämnen i artikeln:

Nya Karolinska Solna, NKS

Nya Karolinska Solna, NKS, har blivit världens dyraste sjukhus – sanslöst nog utan att vara anpassat för sjukvård. Sjukhusbygget är präglat av konsulters teori istället för vårdens realitet och verksamheternas behov. Tydligast är krocken mellan teori och verklighet när det gäller barnsjukvården. Barn tvingades flytta in först och där blev behovet av justeringar och ombyggnationer akuta. Sjukhusdirektören själv har konstaterat att barnakuten inte är byggd utifrån barns behov och barnmedicinska förutsättningar.

Under nästa år kommer inflyttningen av vårdverksamheter i sjukhuset att fortsätta. Datumen för flytt av öppenvården respektive cancervården är nu spikade till april respektive maj. Övrig verksamhet planeras att flytta under hösten. Detta oroar mig djupt, av två skäl.

Mer av den extrema moderata privatiseringspolitiken kommer inte att lösa problemen

För det första har det uppdagats allvarliga problem såväl med den medicintekniska utrustningen som med sjukhusets hela it-system. Problemorsaken är fortfarande inte färdigutredd och landstingsmoderaterna lägger nu ner en miljon kronor i konsultkostnader bara för att få svar på vad som är fel. En långsiktig lösning saknas fortfarande. Problem med it och medicinteknisk utrustning hotar hela sjukvården och patienters liv. All ytterligare planering för inflyttning i sjukhuset borde därför pausas till dess att orsakssambanden är klarlagda!

För det andra är det svårt att överblicka hur vården i Stockholms län ska kunna hantera den minskade vårdkapacitet som en flytt till NKS innebär. Den nya intensivakuten kommer att ta emot mindre än en fjärdedel av dagens 80 000 patientbesök. En siffra så låg som 12 000 besök har cirkulerat. Samtidigt vet vi att den prehospitala styrningen fortfarande inte fungerar tillräckligt bra, byggprojekten på övriga akutsjukhus inte är klara och att länets akutmottagningar redan är överbelagda. I november var över 700 vårdplatser stängda på grund av Alliansens dåliga personalpolitik. Mer av den extrema moderata privatiseringspolitiken kommer inte att lösa problemen. Det behövs i stället ett större helhetsansvar, bättre ägarstyrning, en sammanhållen kompetensförsörjning och vårdkedjor som fungerar utifrån patientens behov.

Det är hög tid att högsta ansvariga politiker Irene Svenonius (M) slutar gömma sig bakom sjukhusledningen. Kan landstingsmoderaterna lova att inga fler verksamheter flyttar in i Nya Karolinska förrän tekniken är patientsäker?

ERIKA ULLBERG

Ämnen i artikeln:

Nya Karolinska Solna, NKS

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev