Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Storstäder bidrar med för få platser”

Publicerad: 5 september 2018, 13:00

Jonas Ålebring, ordförande Sylf och Anne Liljedahl, vice ordförande Sylf.

Det är storstäderna som bidrar minst med AT-platser i förhållande till befolkningsmängd, skriver Sylf i en debattreplik.


Ämnen i artikeln:

AT-läkare

Vad bra att du lyfter AT-frågan, Lars Breimer. År 2017 undersökte Sveriges yngre läkares förening, Sylf, bristen på AT-platser och det finns inga obesatta AT-tjänster i landet. Många gör redan det du föreslår och flyttar för att få göra AT, men antalet platser är för få för att räcka till alla.

I hälso- och sjukvårdslagen kap 10, §5 står:

”I landstingen ska det finnas möjligheter till anställning för läkares allmäntjänstgöring i sådan omfattning att alla läkare som avlagt läkarexamen och läkare med utländsk utbildning som föreskrivits allmäntjänstgöring ges möjlighet att fullgöra praktisk tjänstgöring för att få legitimation som läkare enligt 4 kap. patientsäkerhetslagen (2010:659).”

Bristen på AT-platser medför att tiden till att bli specialist förlängs

Alltså finns en skyldighet för landstingen att gemensamt tillhandahålla AT och i förhållande till befolkningsmängd bidrar storstadsregionerna proportionerligt minst. Stockholm och Uppsala erbjuder 1/3 så många AT-platser/100 000 invånare, jämfört med Västerbotten.

Bristen på AT-platser medför att tiden till att bli specialist förlängs, vilket är både en förlust på individ- och samhällsnivå. De som väntar på AT arbetar ofta under osäkra anställningsförhållanden, utan utbildning och handledning, vilket också kan påverka patientsäkerheten. Sedan Sylfs undersökning har fåtalet landsting utlovat fler AT-platser, men på endast något enstaka ställe har det blivit verklighet.

Fler AT-platser är en nödvändighet för att vi ska kunna säkerställa en högkvalitativ vård i framtiden och landstingen behöver ta sitt ansvar nu för att vi ska nå dit.

Relaterat material

”Det är ingen rättighet att göra AT i storstan”

Brist på AT-platser skapar frustration

”Alliansen har inte tagit problemen på allvar”

JONAS ÅLEBRING OCH ANNE LILJEDAHL

Ämnen i artikeln:

AT-läkare

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev