Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Stötande med privatiseringar inom den palliativa vården

Publicerad: 16 mars 2009, 08:09

Idén att dödssjuka människor ska vårdas av privata företag vars syfte är att tjäna pengar är fullständigt fel, skriver Birgitta Sevefjord.


I morgon, tisdag, ska vi sjukvårdspolitiker i Stockholms läns landsting fatta beslut om ett hospis för barn i livets slutskede. Vi har inte fått något som helst underlag för vårt beslut annat än det kategoriska direktivet att vårdformen ska vara privat.

I dag finns ingen särskild vårdenhet för de barn och ungdomar som varje år dör i sjukdomar och olyckor i länet. Den nya hospisverksamheten ska erbjuda barn och ungdomar och deras anhöriga en högkvalitativ vård i en trygg och harmonisk omgivning. Det är en viktig och efterlängtad vårdform, därför hade vi givetvis förväntat oss ett ordentligt beslutsunderlag. Så är inte fallet. Vi förväntas fatta beslut om att denna verksamhet – som riktar sig till de allra mest sköra inom vården – ska vara privat utan någon som helst motivering.

Innehåll och kvalitet framför form och privatisering var ledorden när moderaterna presenterade sin nya sjukvårdspolitik häromveckan. Men när den palliativa vården planeras, är det numera bara privat driftform som gäller. Från vaggan till graven ska privata vårdföretag kunna tjäna pengar på sjuka människor. Det är alliansens allt annat överordnade idé.

I Nacka planeras nu utförsäljning av den palliativa vården som i 25 år har skötts av hemsjukvårdsteam. Verksamheten, som bedrivs av Avancerad sjukvård i hemmet, ASIH, har fått flera kvalitetspris och varit ett föredöme och flaggskepp för landstinget. Under årens lopp har man aldrig gått med underskott utan skött ekonomin klanderfritt och lämnat överskott till landstingsbudgeten. Men nu riskerar 25 års verksamhet att raseras. Det verkar ske enbart för principens skull. All verksamhet som ASIH bedriver i Nacka ska knytas till en geriatrisk klinik. En sammanslagning som alliansen tror ska underlätta, vara kostnadseffektiv och ”förhoppningsvis inte ge så mycket sämre kvalitet”.

ASIH i Nacka undervisar också annan personal i palliativ vård. Om verksamheten privatiseras är risken stor för att den utbildningen upphör. I stället för att utgå från patienternas behov utgår man från de resurser som kommer att finnas tillgängliga.

Jag ifrågasätter starkt alliansens okänsliga sätt att hantera de verksamheter som ska vårda de allra sjukaste. Är det inte palliativ kompetens, djup insikt och gedigen erfarenhet som ska sättas i första rummet när livet för svårt sjuka barn och vuxna går mot sitt slut? Blotta tanken att dödssjuka människor ska vårdas av företag vars grundläggande syfte är att tjäna pengar, är stötande och fullständigt fel.

Birgitta Sevefjord

Birgitta Sevefjord (v)
är oppositions-landstingsråd i Stockholms läns landsting

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev