Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Strandhäll tog nödvändig debatt om summariska utförsäkringar”

Publicerad: 23 december 2015, 07:30

Henrik Johansson, ordförande i Alarm Ambulansförbundet.

Bakom utförsäkringssiffrorna finns inte sällan personer som arbetar inom vård- och omsorg, skriver Ambulansförbundet Alarms ordförande Henrik Johansson.


Den 9 december fattade riksdagen ett historiskt viktigt beslut. Den 1 februari 2016 tas den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen bort. Cirka 100 000 personer har utförsäkrats sedan år 2010. Hela 10 000 personer har utförsäkrats en andra gång och många utförsäkras nu för en tredje gång. Bakom siffrorna finns människor, inte sällan personer som arbetar inom vård- och omsorg.

Ambulansförbundet Alarm välkomnar en oerhört viktig reform som därtill innebär halt för den förödande utförsäkringspolitiken, som drabbat och drabbar människor som annars hjälper människor genom sina yrkesförvärv. Från vår fackliga horisont har vi på nära håll fått erfara vilken press det innebär för individer att riskera en utförsäkring. Redan ett nedsatt hälsotillstånd påverkar oss människor negativt, inte sällan med en rad sociala och ekonomiska konsekvenser som följd. Grundersättningen från sjukförsäkringen utgör reell skillnad, framför allt för egendomslösa och resurssvaga människor. En majoritet av de vårdanställda i svensk sjukvård har vare sig förmögenhet eller höga löner i beredskap. Däremot utslitna ryggar och stor grad av stressrelaterad sjukdom.

I tider då fler personer blir sjukskrivna måste samhället koncentrera resurserna på insatser som ger resultat. Rehabiliteringsansvaret är ett område som måste trimmas av arbetsgivarna, där tidiga insatser är viktiga och ibland helt avgörande. En preventiv åtgärd för att värna de anställdas hälsa är individuella arbetstider, god och säker arbetsmiljö och en fungerande företagshälsovård. När man blir sjuk måste det på arbetsplatserna finnas inarbetade rutiner redan från början. Målet att den som drabbas av ohälsa ska få komma tillbaka till arbete kräver förståelse för såväl arbetsanpassning som rehabiliteringshjälpmedel. Här krävs ett batteri av insatser som ger människor förutsättningar att arbeta utifrån rådande situation.

Annika Strandhäll har oförtrutet drivit frågan om ett säkrare sjukförsäkringssystem. Hon han gjort det föredömligt och alltid med individen i centrum. Det hedrar henne.

HENRIK JOHANSSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev