Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag22.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Debatt

Subventionera fysisk aktivitet på recept

Publicerad: 9 april 2008, 06:02

Patienter med långvarig sjukdom har ofta en dålig ekonomi som förhindrar dem från att gå på gym eller till simbassängen, skriver Bengt Annebäck.


Allt fler forskningsresultat talar för mycket gynnsamma resultat av motion vid allt fler sjukdomar, inte bara livsstilssjukdomar som diabetes och hjärt-kärlsjukdom utan även vid sjukdomar med psykiatriska uttryck som utmattningssyndrom och depression.

Nu kommer också de första forskningsresultaten som påvisar effekt av att sjukvårdspersonal skriver recept på fysisk aktivitet, FAR. Regeringen anser att vårdpersonal är för dåliga på att skriva ut FAR och vill nu satsa på att utbilda personalen. Det tycks alltså finnas en ganska stor samstämmighet bland både läkare och politiker om att satsa på motion som en viktig del i sjukvården.

I alla andra sammanhang brukar politiker anse att det effektivaste sättet att styra sjukvården är eko­nomiska incitament. Det är förvånande att det inte sker när det gäller FAR.

När FAR introducerades förutsatte jag att en påtaglig vinst med just receptförskrivningen var att patienterna skulle få en rabatt motsvarande läkemedelsrabatten, men Friskis och Svettis är väl förmodligen betydligt sämre lobbyister än läkemedelsbolagen.

Inom psykiatrin kan vi se avsevärda fördelar med att förskriva motion bland annat till patienter med utmattningssyndrom, depressioner och ångestsyndrom. Förutom de rent fysiska effekterna med ångestreduktion, förbättrad kondition och bättre uthållighet kan vi också se effekter på depressionen.

Vid kognitiv beteendeterapi, KBT, vid depression är en av de verksamma beståndsdelarna att vända passivitet till aktivitet. Det minskar utrymmet för ältandet, som alltid åtföljs av sänkt stämningsläge och stärker känslan av att själv kunna påverka sitt tillstånd till skillnad från vad som händer vid medicinering.

Antidepressiv medicinering är naturligtvis en nödvändig del av behandlingen vid svåra depressioner, men vid måttliga och medelsvåra depressioner bör psykoterapi i kombination med FAR kunna vara förstahandsåtgärder.

Vi kan också konstatera att psykiatriska patienter med långvarig sjukdomsbild ofta har en dålig ekonomi, som de facto hindrar dem från att gå på gym eller att besöka simbassängen.

Utbilda gärna personalen, men för att sprida FAR är det nog minst lika viktigt att införa en subvention motsvarande läkemedelsrabatten. Det är dessutom det logiska förfarandet om man nu ska använda sig av receptförfarandet.

Bengt Annebäck

Bengt Annebäck
 är legitimerad psykoterapeut och medicinskt ansvarig överläkare vid psykiatriska verksamheten, Tiohundra AB, Norrtälje sjukhus.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev