Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Svårt sjuka blir utan behandling

Publicerad: 2 april 2012, 09:25

Behandling mot den sällsynta Gauchers sjukdom utesluts från läkemedelsförmånen. Det leder till ojämlik vård, enligt riksförbundet Sällsynta diagnoser.


Särläkemedel är behandlingar mot sjukdomar som förekommer hos högst fem på 10 000 personer. Tandvårds- och läkemedelsförmånsnämnden, TLV, utesluter av kostnadsskäl ytterligare särläkemedel från den nationella läkemedelsförmånen trots att myndighetens analytiska modell för kostnadseffektivitet inte är lämplig för sammanhanget. Detta leder till ojämlik vård. Riksförbundet Sällsynta diagnoser företräder ett hundratal sällsynta diagnoser och anser att TLV bör få undantagsdirektiv att subventionera godkända särläkemedel tills myndigheten kan hantera dem.

I början av mars meddelade TLV att behandlingen mot den allvarliga och sällsynta enzymbristsjukdomen morbus Gaucher utesluts från förmånen,  på grund av det orimligt höga priset som företaget begär, är läkemedlet inte kostnadseffektivt.

Från och med i juni hanteras gaucherpatienters behandling på landstingsnivå utifrån ojämlika förutsättningar. Många landsting saknar både kompetens kring sällsynta patientgrupper och resurser för dyra läkemedel. Vissa kommer att kunna betala medicinen, andra inte. I Sverige förekommer sjukdomen främst i landstingen i Norrbotten och Västerbotten.

För att forska fram läkemedel för så små patientgrupper krävs stora investeringar som sedan gör att priset per behandling blir högt. Särläkemedel kan omöjligt ha en prisnivå som är jämförbar med andra läkemedel. Tjänstemän på TLV har själva uppmärksammat att deras instrument för att bedöma kostnadseffektivitet inte går att applicera på särläkemedel.

Den fria prissättningen av läkemedel är enligt TLV det stora problemet. Företagen anses sätta ett överpris och utnyttja situationen då konkurrensen är begränsad för denna grupp av läkemedel. Vi företräder patienter och tar inte läkemedelsindustrins parti, men kan heller inte bedöma huruvida företag utnyttjar situationen. TLV:s beslut angriper inte problemet utan föser över det på någon annan. I det glappet riskerar svårt sjuka människor att stå utan behandling.

Vi välkomnar och har stora förhoppningar på den utredning om prissättning av läkemedel som Sofia Wallström ansvarar för och anser att Socialdepartementet bör ge TLV undantagsregler tills situationen är utredd.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev