Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Svårt sjuka drabbas av priserna på särläkemedel

Publicerad: 31 maj 2011, 09:07

DEBATT Vi tycker det är orimligt att svårt sjuka patienter ska betala med sin hälsa för att svenska myndigheter på egen hand vill markera mot internationell läkemedelsindustri, skriver Elisabeth Wallenius.


Göran Stiernstedt, SKL, och Gunilla Hulth-Backlund, TLV, skrev 3 maj en debattartikel i Dagens Nyheter om kostnader för sär­läke­medel.

Riksförbundet Sällsynta diagnoser inser behovet av en debatt om läkemedelsindustrins prissättning på särläkemedel. Men vi tycker också det är orimligt att svårt sjuka patienter ska betala med sin hälsa, för att svenska myndigheter på egen hand vill markera mot internationell läkemedelsindustri.

Den europeiska särläkemedelsreformen, att stimulera forskning och produktion av läkemedel för sällsynta diagnosgrupper, har gett fler särläkemedel och en bättre prognos för många. Om konkurrenssituationen blivit sådan att enskilda företag kan missbruka sin särställning, finns givetvis anledning att utvärdera reformen. Men i så fall på europeisk nivå.

Vi har konsekvent tagit ställning för subventionering av läkemedel för våra diagnosgrupper. För de allra flesta av våra medlemmar, med svåra genetiska syndromdia­gnoser, finns dock ännu inga läkemedel. Däremot tar dessa patienter stora vårdresurser i anspråk. Vi har därför länge argumenterat för att sjukvård för sällsynta diagnosgrupper måste centraliseras, för en bättre och mer kostnadseffektiv vård. Det vore extremt olyckligt med en ny debatt om kostnaden för enskilda patienter.

Lyft blicken! Utred hur vården för sällsynta diagnosgrupper bör organiseras, så att befintlig kompetens fullt ut kommer patienterna till del. Inte minst gäller detta för att säkerställa att dyra läkemedel förskrivs av läkare med kunskap om diagnosen och som förstår att bedöma vårdbehovet.

TLV:s beslut att avslå subventionen för ett läkemedel som knappast någon enskild person, eller något enskilt sjukhus eller landsting kan betala innebär ett akut läge. Vi hoppas innerligt att beslutet inte innebär början till slutet för sär­läkemedel i Sverige. I stället vill vi aktualisera frågan om ett nationellt ansvar för sällsynta diagnoser, så vi följer hälso- och sjukvårdslagen och fördelar resurserna där behoven är som störst

Elisabeth Wallenius
Förbundsordförande i Riksförbundet sällsynta diagnoser.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News