Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Svensk audiologi stoppar huvudet i busken

Publicerad: 6 december 2011, 10:26

Stig Arlinger visar tydligt i sitt svar i Dagens Medicin nr 46/11 att svensk audiologi hellre pratar historia än nutid och framtid.


Några kommentarer till sakinne­hållet i Stig Arlingers inlägg:

Det var bra förr, men Stig Arlinger glömde köerna, bristen på hörapparatsregister och att de moderna hörapparaterna inte kommer brukarna till del.

Den revision som Region Skåne gjort om hur patienter hänvisas till de audiologiska avdelningarna från de privata audionommottagningarna på grund av sjukdom i örat, visar att det sker på ett bra sätt.

I ett fritt valsystem får hör­apparatsanvändaren möjlighet att, tillsammans med en legitimerad audionom, välja ur såväl landstingets sortiment som ur det sortiment som den privata hörselrehabiliteraren erbjuder. Jag anser att audio­nomer i privat verksamhet, precis som andra legitimerade yrkesgrupper inom den privata vården, har patientens bästa som riktmärke. Anser Stig Arlinger att audio­nomer är en speciell  riskgrupp ?

Stig Arlinger och jag har alltid haft olika åsikter om  Fritt val  på hörselområdet. Jag ville i inlägget inte försöka  omvända  Stig Arlinger till min ståndpunkt.
Enligt Stig Arlinger har jag, och de politiker som infört  Fritt val  på hörselområdet, inte fattat någonting om hörselvård, och det får Stig Arlinger gärna tycka. Nu är dock verkligheten sådan att beslut om  Fritt val  för anpassning av hörapparat redan är fattade i Skåne och Stockholm. Drygt en tredjedel av Sveriges befolkning får år 2012 tillgång till  Fritt val .

Stig Arlinger gör precis som andra inom audiologin, stoppar huvudet i busken.  Eftersom jag inte tycker om  Fritt val  vid hör­apparatanpassning finns det inte.  Sanningen är att besluten om  Fritt val  redan är fattade och min uppmaning till svensk audiologi var att inse och agera utifrån detta. Hur ska organisationen av svensk hörselvård i en ny verklighet se ut? Jag har aldrig sett någon annan medicinsk inriktning stoppa huvudet i busken i en förändrad vårdvärld, som svensk audiologi gör.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev