tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Svensk luftburen ambulansberedskap förvagas”

Moderatledda ambulansflyg slår stenhårt mot miljön, regionerna och Sveriges företagare, skriver Henrik Johansson (L).

Publicerad: 30 oktober 2020, 06:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Henrik Johansson (L), ledamot i servicenämnden i Region Örebro län.


Ämnen i artikeln:

Ambulanssjukvård

Moderaterna vill gärna förknippas med den ideologiska kraft som värnar konkurrens och fri företagsamhet och ofta hör man att eget företagande i alla lägen ska löna sig. Det är milt sagt en vilseledande varudeklaration. När man följer turerna kring Kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg, KSA, så finns det anledning att reagera. 

År 2017 valde 21 regioner att gå samman i ett kommunalförbund, KSA, för att upphandla ambulansflyg men äga infrastrukturen. Flertalet regioner gick även samman i Kommunalförbundet Svensk Luftambulans, SLA, i liknande syfte. 

Regioner som inte lyckats få sina ekonomier i balans kommer förstås inte heller vara bättre skaffade att driva flygbolag än företagare som gör det i konkurrens. Det finns ingenting som pekar på att politiker i blå slips med ett M på rockslaget skulle klara uppgiften att vara företagare bättre än företag, som med egen ekonomisk risk tillhandahåller dessa tjänster. 

Det gjordes aldrig någon konsekvensanalys av miljöekonomiska aspekter vid beslutet att köpa in sex jetflygplan till KSA. Det gjordes inte heller någon beredskapsanalys eller riskanalys av vad som händer med dagens geografiskt spridda ambulansflygförmåga. Ändå hamrades förslaget igenom i Sveriges regioner.

Bränslekostnaderna med jetflyg kommer enligt mina beräkningar att öka mycket kraftigt, så även underhållskostnaderna, då flygmaskinen PC24 släpper ut betydligt mer koldioxid än konventionella flygmaskiner.  

Den genomsnittliga ambulansflygningen i Sverige är cirka 35 minuter med den i dag vanligaste förekommande flygplanstypen. Jetflyg mår som regel bäst av längre distanser och det kommer, med en reducering av beredskapsplatser, inte att bli några tidsvinster för ambulansflyget i KSA:s regi.

Tittar vi på några konkreta exempel så kommer resorna med KSA att landa på enorma kostnader. Regioner med sitt låga uttag av ambulansflygtid kommer logiskt att få kraftigt ökade kostnader på grund av betydligt dyrare flygplan, bränslekostnader och tekniskt underhåll. För många regioner kommer inte KSA ens vara möjligt att nyttja då deras flygplatser lagts ned. Lönenivån inom KSA ligger enligt mina jämförelser och egna beräkningar cirka 30 procent högre än hos marknadens aktörer. 

Pilotfacket har i mitten på april adresserat ett brev till KSA. I brevet finns för piloterna en rad viktiga frågor till KSA, då det planeras en upphandling av piloter via bemanningsbolag. Frågorna som pilotfacket skickade står sex månader senare helt obesvarade. Det är i sig mycket allvarligt att inte hörsamma arbetstagarorganisationens berättigade frågor.

Det saknas helt risk- och konsekvensanalyser och ekonomiska beräkningar för att bedriva flygbolag. Flera regioner kommer inte att ha råd att använda KSA, utan det blir billigare att upphandla ambulansflyg och sedan avvakta utträde ur KSA. 

KSA kommer naturligtvis inte att bli framgångsrika som flygföretagare, lika lite som de skulle bli framgångsrika urmakare. Den logiken kan inte ens de vildaste ivrarna för monopol ändra på.

Att åka på smäll efter smäll av moderatledda kommunalförbund leder knappast fram fler företagare till Moderaternas valunderlag. I fallet med KSA så säger man en sak, men gör något helt annat. I praktiken blir resultatet av förd politik i kommunalförbund inte sällan att helt fungerande konkurrensutsatta branscher skoningslöst slås ut. 

Moderaterna har en milt sagt skev och vilseledande varudeklaration kring frågor som har med företag att göra och budskapet till Sveriges näringsidkare borde adresseras för vad de är. I praktiken finns en rå verklighet långt från mantrat av tjusiga utspel om hur viktigt företagandet är för Sverige. Tyvärr har Moderaterna fått sällskap av Centerpartiet, Liberalerna, Kristdemokraterna, Socialdemokraterna och regionala partier i kostsamma kommunalförbund. Två av dessa experiment är KSA och SLA.

Varför inte en gång för alla göra halt för den närmast sekteristiska tron på att politiker kan bedriva företag bättre än företagare. Moderaterna måste rimligen ta bladet från munnen och förklara varför man går i spetsen för verksamheter som slår ut fungerande företag, ökar koldioxidutsläppen och försvagar svensk luftburen ambulansberedskap på ett milt sagt häpnadsväckande sätt.

Henrik Johansson (L), ledamot i servicenämnden i Region Örebro län

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Ambulanssjukvård

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev