Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Svensk sjukvård har utvecklat hjärtsvikt”

Publicerad: 17 april 2019, 05:00

Lina Nordquist (L), riksdagsledamot i socialutskottet.

Foto: Ola Hedin

Har du råd och kunskap om hur sjukvården kan bli bättre – då hoppas jag att du ringer en förtroendevald och ger din ordination, skriver riksdagsledamoten Lina Nordquist (L).


Förtroendvalda måste lyssna på personalen och ta långsiktigt ansvar för sjukvården. Det säger trettio läkare (UNT 22/3) om akutsjukvården, och de ger röst åt många, många fler. Jag har ingen quick fix att ge, men jag hoppas att jag ser början till diagnos och behandling.

Det sägs att en akutmottagning är lite av sjukhusets hjärta. I sådant fall lider många svenska sjukhus idag av svår hjärtsvikt. Det säger sig självt att den som jobbar i akutsjukvården behöver kunna vara sitt allra bästa jag, men hur ska det gå till om själva organisationen är trött, tungt andfådd och har rassel och ont i magen?

Många års hårda utmaningar kan till sist knuffa ett hjärta till bristningsgränsen, och det tror jag är vad som hänt här. Både nationella och lokala beslut har under många år skapat små infarkter i svenska sjukhushjärtan, och med tiden har svikten blivit ett faktum.

”Detta är ingen svikt. Det är inte fel på systemet - det är patienten som är överviktig”, har en del ansvariga sagt. ”Sjukvården behöver bli lean och vägas och mätas, så ordnar det sig.” Men lean och mäthysteri har aldrig varit trollspön och lär heller aldrig bli. Sjukvården är inte överviktig, möjligen dess administration. Däremot är organisationen för stel och skapar för stort motstånd i systemet, och det mår inget hjärta bra av.

Det är inte rocket science att risken för hjärtsvikt ökar med stigande ålder. Sjukvården är föråldrad vad gäller IT-stöd, detaljreglering och rollfördelning. Det behövs bättre stöd, mindre statlig byråkrati, färre papper och fler frihetsgrader.

Våra sjukhushjärtan måste avlastas. I dag är trycket ofta för högt omkring hjärtat, både på vårdavdelningar och i äldreomsorg. Det fattas trygga äldreboenden i många kommuner, och när sköra människor lever ensamma och blir sjuka, då finns för få öppna vårdplatser. Inte minst behöver vi snarast stärka den vård som finns närmast patienterna, både på vårdcentraler och i nya vårdformer. Jag tror också att landets vårdplatser kan användas klokare om den som vill enklare kan söka slutenvård utanför sitt eget län.

Vi behöver komma tillrätta med den blodbrist som så lätt kan förvärra en hjärtsvikt. Sjukvården har helt enkelt för få erfarna anställda. Det ska vara roligt och intressant att gå till jobbet som läkare, sjuksköterska och paramedicinare, och det även efter trettio år i yrket. Detta kräver (klok arbetsgivarpolitik med) god löneutveckling, hållbar arbetsmiljö och genomtänkta karriärvägar. Jag lovar att sträva mot detta.

För att få bukt med en hjärtsvikt bör man förändra hela livet. Jag tror att svensk sjukvård behöver komma ut i det fria, röra sig framåt, få friheten att själv förändra sina vanor. Jag lovar att lyssna, läsa och tänka, driva på för åtgärder som kan släppa in nytt syre.

Så ring genast 112 om du får kraftig andnöd eller ont i bröstet. Men har du råd och kunskap om hur sjukvården kan bli bättre för patienter, anhöriga och anställda – då hoppas jag att du ringer en förtroendevald och ger din ordination.

LINA NORDQUIST

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev