Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Svenska myndigheter behöver skärpa sina rutiner”

Ytterst är det regeringens ansvar att se till att myndigheter gör sitt jobb, skriver Acko Ankarberg Johansson (KD) i en replik.

Publicerad: 22 februari 2021, 04:55

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Acko Ankarberg Johansson (KD), ordförande i riksdagens socialutskott.

Foto: Adam Wrafter


Ämnen i artikeln:

TLVLäkemedel

Tandvårds- och läkemedelsförmånsverkets, TLV, generaldirektör Agneta Karlsson väljer att replikera på mitt inlägg om att regeringen behöver skärpa styrningen av TLV. Det är förvånande att det inte är regeringen som går i svaromål.

Agneta Karlsson lyfter vikten av rimlig prissättning. Det är angeläget och den diskussionen behöver föras. Men det är bekymmersamt att Agneta Karlsson verkar slå dövörat till inför det jag skriver om, den jämförelsevis långa tid som patienter i Sverige får vänta på att få del av godkända läkemedel. 

Som europeisk statistik visar väntar patienter med sällsynt sjukdom (ej cancer) i genomsnitt 413 dagar på tillgång, medan patienter i till exempel Danmark väntar 194 dagar. Agneta Karlsson kan väl inte mena att Danmark är mer oförsiktigt än Sverige? Tillgänglighet bygger ofta på förhandling för att komma överens. Därför måste förhandlingen komma igång snabbt.

Att patienter i Sverige väntar på tillgång till godkänd behandling kostar inte enbart lidande och liv. Det påverkar också förtroendet för regeringens life science-strategi. Svenska myndigheter behöver skärpa sina rutiner så att Sverige kan vara konkurrenskraftigt i alla delar.

Ytterst är det regeringens ansvar att se till att myndigheter gör sitt jobb. En nyckel är att styra tydligare. TLV behöver redovisa vad som görs för att snabba på processerna och till exempel tidigt initiera dialog med företag. Om sedan företag eller regioner skulle brista i sitt ansvar bör TLV redovisa det transparent. Med ökad tydlighet om varför en behandling dröjer kan också TLV sätta press på andra aktörer att ta sitt ansvar.

Att patienter med sällsynt sjukdom, till exempel cystisk fibros, i dag tvingas till limbo medan TLV tar tid på sig, det ansvaret faller på regeringen.

Acko Ankarberg Johansson (KD), ordförande i riksdagens socialutskott

 

Replik på:

”Snabb introduktion kräver en rimlig prissättning” 

 

”Regeringen behöver ställa tydliga krav på TLV” 

Kommentarer:

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

TLVLäkemedel

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev