Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Sverige ska vara bäst i EU på att vaccinera mot covid”

Hur kommer det sig att vi hittills lyckas sämre med vaccinationsarbetet än länder med sämre förutsättningar, undrar Per Albertsson, samordnare av pandemiarbetet på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Publicerad: 21 januari 2021, 04:55

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Per Albertsson, överläkare och samordnare av pandemiarbetet på Sahlgrenska universitetssjukhuset.


Ämnen i artikeln:

Sahlgrenska universitetssjukhusetCovidvaccinCovid-19

Vi har en pågående pandemi med sjukdomen covid-19 och som alla vet är Sverige hårt drabbat – även i ett globalt perspektiv.

Ett verksamt och säkert vaccin mot viruset är vår bästa chans att stoppa pandemin på lång sikt, och genom samarbetet inom EU har vi säkrat tillgång till vaccin som med råge räcker till hela befolkningen. Men för att rädda liv räcker det inte med tillgång till vaccin – vi måste också klara av att vaccinera befolkningen. 

EU har i sin policy kring vaccinationsstrategi en solidarisk tilldelning av vaccin till medlemsländerna och har deklarerat att målet är att:

• Säkra snabb tillgång till vaccinerna för EU-länderna och dess invånare och gå i spetsen för det globala solidaritetsarbetet.

• Se till att alla i EU har jämlik tillgång till ett vaccin till ett rimligt pris så snabbt som möjligt.

• Se till att man i EU-länderna förbereder sig på att dela ut säkra och effektiva vaccin, löser transport- och distributionsfrågor och fastställer vilka prioriterade grupper som skall få vaccinet först. 

Hur är då utfallet? Data från Our world in data, en Oxford-baserad välrenommerad öppen databas, visar att Danmark är den nation som kommit i gång bäst med vaccinationsarbetet och hittills har vaccinerat drygt 3 procent av befolkningen. Före Sverige ligger också länder som till exempel Italien, Spanien, Österrike och Litauen. Sverige ligger på en medioker mittenplacering och har hittills vaccinerat mindre än hälften av vad vårt grannland gjort.

Är detta något vi ska vara nöjda med?

Jag hoppas våra myndigheter svarar nej på den frågan!

Sverige har en sjukvård i toppklass och vid globala jämförelser hamnar vi alltid högt när det gäller medicinsk kvalitet. Vi har dessutom ett väl fungerande samhälle, är duktiga på logistik och har kommit långt när det gäller digitalisering. Vår befolkning har stort förtroende för myndigheter, och jämförelsevis har vi relativt få vaccinationsmotståndare. Vårt unika system med personnummer borde också vara en tillgång i detta sammanhang. 

När vi nyligen startade vår vaccinationsverksamhet på Sahlgrenska universitetssjukhuset gjordes ett upprop och gensvaret var enormt. En mängd personer, såväl sjukvårdspersonal som lekmän, har hört av sig och önskar hjälpa till med vaccinationsarbetet, så brist på personal borde inte vara något hinder. 

Det finns ingen anledning till att Sverige inte skulle kunna vara bäst i EU när det gäller att vaccinera sin befolkning.

Hur kommer det sig att vi hittills lyckas sämre än länder som har sämre förutsättningar när det gäller infrastruktur och kvalitet på sjukvården?

Min bedömning, utifrån min roll som särskild samordnare av pandemiarbetet på Sveriges största universitetssjukhus, är att det beror på:

1. För låg ambitionsnivå. Vi kommer att vara nöjda med ett genomsnittligt resultat.

2. Ingen tar på sig ledarrollen. Varken regering eller regioner.

Jag uppmanar därför till en nationell samling kring detta, och önskar att regeringen, Folkhälsomyndigheten och regionerna tydligt uttrycker att Sverige ska ha bland den högsta andelen inom EU avseende andel medborgare som vaccineras och att Sverige ska vara första landet i EU som har vaccinerat sin befolkning.

Just nu dör närmare 100 människor dagligen i denna fruktansvärda pandemi, och för varje dag tidigare som vi har uppnått en rimlig immunitet i befolkningen räddar vi liv.

Vaccinationsprogrammet har precis kommit i gång och det är nu vi har chansen att visa vår ambition: Sverige ska vara bäst i EU på att vaccinera mot covid-19!

Per Albertsson, överläkare, Sahlgrenska universitetssjukhuset

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev