fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Sverige skulle kunna bli först i världen att eliminera hepatit C”

Publicerad: 27 januari 2017, 06:55

Jenny Petersson (M), riksdagsledamot, och Thomas Finnborg (M), riksdagsledamot.

Foto: Riksdagsförvaltningen

Ämnen i artikeln:

Hepatit

Varje dag riskerar poliser, kriminal­vårds-, sjukvårds- och social­tjänst­personal att smittas av hepatit C i sitt arbete. Trots det viktiga arbete de utför så garanterar inte staten behandling till dem som smittats av hepatit C i tjänste­utövande.

Sverige kan vara det land som blir först i världen med att eliminera hepatit C och ett första steg skulle kunna vara att samtliga i offentlig sektor garanteras behandling om de har blivit smittade i tjänsten.

I dag är ungefär 40 000 personer smittade med hepatit C i Sverige. Varje år diagnostiseras ytter­ligare 2 000 personer. 2014 avled uppemot 180 svenskar i sviterna av sjukdomen. De flesta som har smittats med hepatit C har fått det genom en blodtransfusion före 1991 eller genom sprutmissbruk. Det förekommer också att personal inom polisen, kriminal­vården, sjukvården och socialtjänsten smittas genom kontakt med hepatit C.

Sedan några år tillbaka går sjukdomen att bota – på åtta till tolv veckor kan en person bli frisk. Hepatit C klassas som en allmänfarlig sjukdom. Enligt smittskyddslagen ska en patient med en allmänfarlig sjukdom erbjudas den vård och behandling som behövs för att förebygga eller minska risken för smittspridning. Nyligen ändrades även Läkemedelsverkets och referensgruppen för antiviral behandling sina rekommendationer till att samtliga smittade bör behandlas. Trots detta erbjuds inte alla smittade behandling. Endast de allra sjukaste får ta del av behandlingen med statlig finansiering.

Hepatit C är oerhört smittsamt. Eftersom sjukdomsförloppet kan vara mycket utdraget kan det ibland ta flera år innan patienten är tillräckligt sjuk för att få rätt till vård. Denna väntan är orimlig i dag när hepatit C går att bota, orimlig och kostsam för individen och för samhället.

Dessutom är det orimligt att en sjuksköterska som dagligen försöker rädda människoliv och som smittats med hepatit C ska behöva vänta i åratal – ibland årtionden – för att få behandling. Det borde vara självklart att en person som smittats i sitt offentliga tjänste­utövande får behandling om­gående efter att det uppdagats att personen i fråga har smittats med hepatit C.

FN-organet WHO har en global eliminering av hepatit C som mål. I maj 2016 beslöt WHO:s World Health Assembly om en ny strategi som uppmanar regeringar världen över att arbeta fram nationella elimineringsstrategier för att bekämpa hepatit C. Strategin utgör ett praktiskt stöd till länder som vill eliminera viruset. Många länder har antagit en elimineringsstrategi, men inte Sverige.

Sverige har möjlighet att bli det första landet i världen att eliminera hepatit C. Ett första steg är att staten garanterar samtliga inom offentlig sektor behandling om de skulle bli smittade i tjänsten.

Bollen är hos dig, folkhälso- och sjukvårdsminister Gabriel Wikström! Det är dags att agera.

JENNY PETERSSON, THOMAS FINNBORG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev