Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Debatt

Sveriges apoteksförening vill se riktlinjer för test

Publicerad: 1 Juni 2011, 11:16

DEBATT Låt apoteken satsa på hälsotester – med tillsyn och tydliga riktlinjer. Det skriver Sveriges apoteksförening och Doc Morris i en gemensam debattartikel.


Hälsotester och provtagningar har blivit ett allt vanligare sätt för apoteken att attrahera kunder. Apotekskunderna kan i dag enkelt kontrollera blodtryck, blodfetter, blodsocker, blodvärden, få hjälp att göra spirometri och ta fram en allergiprofil. Apoteken erbjuder många tjänster som det tidigare bara fanns tillgång till inom vården. Det är en positiv utveckling för kunderna och samhället, förutsatt att den sker på ett kontrollerat och säkert sätt.

När Doc Morris i april råkade ut för en incident i anslutning till en provtagning på Doc Morris apotek i Sollentuna blev det uppenbart att riktlinjer och tillsynsansvar för den här typen av hälsotester behöver klargöras, för att värna patientsäkerheten.

Apoteksbranschen har en viktig roll när det gäller att säkerställa att kunderna får rätt medicin, i rätt dos, vid rätt tillfälle. Det minskar lidande, vårdkonsumtion och sparar skattepengar. Men vi kan och vill också ta en större roll inom det förbyggande hälsoarbetet.

Efter omregleringen av apoteksmarknaden har hälsotester blivit ett allt vanligare inslag på apotek. Syftet är inte att bedriva någon form av screening där man identifierar personer som löper en ökad risk att drabbas av någon form av sjukdom; det är en uppgift för hälso- och sjukvården. Syftet är i stället att ge apotekskunder stöd och inspiration när det gäller egenvård, hälsa och välbefinnande. Det är positivt för kunderna och i förlängningen också för samhället.

När en patient utsätts för allvarliga risker eller skadas i hälso- och sjukvården ska händelsen anmälas till Socialstyrelsen enligt lex Maria. Hälsotester och provtagningar på apotek kräver ingen legitimation och har hittills inte betraktats som hälso- och sjukvård. Socialstyrelsen beslutade efter några veckors övervägande att uppmana DocMorris att lex Maria-anmäla händelsen i Sollentuna. Parallellt inledde myndigheten en intern utredning om hur man ska se på provtagning på apotek. Ett klarläggande om detta väntas inom kort.

Vi välkomnar detta. Vi är övertygade om att hälsotester på apotek i konkurrens mellan de olika kedjorna bidrar till både kundnytta och samhällsnytta. Det som behövs är en tydligare roll- och ansvarsfördelning. För det viktigaste är inte huruvida hälsotester och provtagningar betraktas som hälso- och sjukvård eller inte, utan att uppföljning och kontroll verkligen sker på ett säkert sätt för konsumenter och patienter.

Johan Wallér, vd Sveriges Apoteksförening
Mads Haaland-Paulsen, vd DocMorris

Relaterat material

Socialstyrelsen ska utreda misstag vid provtagning

Välkomnar tydligare regler

Lansett tas upp i riksdagsfråga

Lansetter kasserades inte korrekt

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev