lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Systemet stödjer inte en optimal läkemedelshantering”

Publicerad: 21 januari 2016, 06:30

Att byta metod för dosering måste bli mindre komplicerat, skriver Malin Holmqvist.


Patienten Nisse har maskinellt dosdispenserade läkemedel.

För att ett läkemedel ska dispenseras maskinellt måste ett exakt klockslag anges i förskrivningsverktyget Pascal, så läkaren har angivet klockan 8, 13 och 18.

För att säkerställa att Nisse får sina dospåsar innan han åker ner till matsalen för att äta lunch vill sjuksköterskan att det står klockan 12 på dospåsen i stället för klockan 13. Om Nisse hade haft en vanlig dosett hade sjuksköterskan ändrat tiden på signeringslistan hos patienten, men i Pascal är klockslag förskrivningsinformation och då krävs en läkarordination. Nu får sjuksköterskan sätta upp ”Byte av dostid” på rondlistan till nästa gång läkaren kommer till äldreboendet. Läkaren går, via diverse inloggningar, in i Pascal och justerar klockslaget.

Nisse har också en burk med kalktabletter som ligger som en ”hel förpackning” i Pascal.

Sjuksköterskan delar kalktabletterna i en dosett och vårdpersonalen ger Nisse tabletterna varje morgon.

Sjuksköterskan vill att kalk­tabletterna också kommer i dospåsarna, eftersom det händer att tabletterna i dosetten glöms bort. Ordinationen finns i Pascal, en kalktablett varje morgon, men att ändra från ”hel förpackning” till dosdispenserat är i systemen en förskrivning. Så sjuksköterskan får ta upp detta på rondtiden och läkaren justera i Pascal.

När Karin ska startas upp på maskinellt dosdispenserade läkemedel noteras det att Karin har fyra blodtryckssänkande läke­medel.

Karin är 93 år, dement och mest sängliggande så i förbi­gående ser man över hur blodtrycket ligger.

Senaste blodtrycket togs för tio månader sedan och var då 110/60 mm Hg. Något målblodtryck och monitorering av blodtryck har inte hunnit diskuteras. Blodtrycket mäts igen och Karin startar upp maskinellt dos­dispen­serade läkemedel med två tabletter mindre.

Vi behöver ett system för maskinellt dosdispensererade läkemedel där hanteringen kan styras av annan vårdpersonal.

Läkemedelshantering sträcker sig från ordination, recept, förvaring, iordningställande, administrering till uppföljning. Vi måste se över vem som gör vad när patienten behöver stöd i sin läkemedelshantering.

Läkaren ska kunna göra sin ordination – ”1 tablett Enalapril 10 mg på morgonen” – och bestämma målblodtryck och hur ofta blodtrycket ska kontrolleras. Patienten, tillsammans med sjuksköterska eller farmaceut, får avgöra om tabletten ska tas ur förpackning eller dospåse, klockan 8 eller 9 på morgonen. Det är ingen ordination utan handlar om praktisk hantering.

I Sverige är Pascal ett förskrivningsverktyg vilket gör att information som matas in i systemet blir klassade som förskrivningar. Vi behöver ett system för maskinellt dosdispensererade läke­medel där hanteringen kan styras av annan vårdpersonal.

På så sätt kan läkaren på äldre­boendet, i stället för att justera klockslag och byta ”hel förpackning” till dospåse i olika elektroniska system, använda tiden till att leda arbetet kring uppföljning av den äldres faktiska läke­medels­användning. Att till exempel hinna se till att det finns ett målblodtryck vid blodtrycksbehandling, så läkemedelsbehandlingen för våra äldre blir ännu bättre.

MALIN HOLMQVIST

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev