Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Ta arbetet med upphandlingar på allvar”

Publicerad: 10 mars 2017, 06:00

Offentliga aktörer kan och ska vara motor i innovationsarbetet, skriver Amela Hodzic i en debattartikel.


Ämnen i artikeln:

Region SkåneDigital vårdVårdupphandlingar

Varje år upphandlas varor och tjänster av stat, landsting och kommuner för mellan 600 och 800 miljarder kronor. Det är stora summor som kan bidra till att effektivisera bland annat sjuk­vården på ett klokt sätt där patienter och personal kan dra nytta av nya lösningar. Samtidigt kan strategiskt arbete med upphandlingar skapa samhällsnytta, tillväxt och konkurrenskraft.

För att det ska bli verklighet behövs ett paradigm­skifte i synen på upphandling och e-hälsa.

Ett viktigt verktyg på om­rådet är innovations- och funktionsupphandlingar. Det handlar om att identifiera behovet och funktionen och släppa in inno­vativa företag som ges chansen att komma med förslag på lösningar.

Nyligen genomförde Region Skåne en innovationsupphandling av engångsförkläden inom hälso-och sjuk­vården. Upphandlingen vanns av Gaia Biomaterials i Helsingborg, vars nyutvecklade för­kläden till 91 procent består av för­nybart material.

Region Skåne blir först i Sverige med miljövänliga engångs­för­kläden inom sjuk­vården. Som en konsekvens av denna upphandling har vi reducerat koldioxidutsläppen med omkring 250 ton. Samtidigt har nya arbetstillfällen och affärsmöjligheter växt fram. Upphandlingen har gett eko världen över, med bland annat förfrågan från sjukhus i Los Angeles.

Ett annat exempel är vår nyligen inledda innovationsupphandlingsprocess som syftar till att få fram bra och effektiva lösningar som förhindrar fallolyckor på våra sjukhus. Fallolyckor är den olyckstyp som leder till flest inläggningar på sjukhus, flest besök på akutmottagningar och flest dödsfall i Sverige. Varje dag behöver 135 äldre personer sjukhusvård på grund av fallolyckor och priset är högt, både i form av lidande för den enskilde och i kostnader för sjukvården.

Från Region Skåne har vi ambitionen att hitta nya processer och tekniska lösningar som minskar antalet fall­olyckor och räddar liv. Att växla upp arbetet med fallskadeprevention innebär att vi skapar högre kvalitet i välfärden och satsar på innovationer som är konkurrens­kraftiga på en global marknad.

Genom nya lösningar kan vi göra sjuk­vården mer tillgänglig.

I Region Skåne kommer vi under 2017 också ha fokus på att utveckla e-hälsoarbetet genom nya digitala lösningar. Det är Skånes största satsning på e-hälsa någonsin och vår ambition är att bli ledande i Sverige i att utveckla, erbjuda och använda digitala tjänster inom sjukvården. Målet är bland annat att utveckla nya digitala lösningar för att hantera kallelser, boka tider och möjliggöra digitala läkarkontakter.

Genom nya lösningar kan vi göra sjuk­vården mer tillgänglig. Genom en bred samverkan och dialog med engagerade medarbetare, näringsliv, idéburen sektor och andra aktörer, är möjligheterna stora. Offentliga aktörer kan och ska vara motor i innovationsarbetet. Det öppnar nya möjligheter för företag att växa, skapar fler arbetstillfällen och leder till att nya produkter, funktioner och tjänster utvecklas.

Det är bra både för samhället i stort och för den enskilde. Vad som krävs är mod och kraft att anta utmaningen.

AMELA HODZIC

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News