Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Ta ditt eget ansvar, Irene Svenonius!”

Publicerad: 28 januari 2020, 06:00

Landstinghuset i Stockholm.

Foto: Bertil Ericson

Varför har Region Stockholm inte gjort mer för att attrahera de nyckelkompetenser som saknas i vården? Det undrar debattörer från Vårdförbundet i en replik.

Ämnen i artikeln:

Region Stockholm

Vårdförbundet har tagit del av Irene Svenonius debattartikel i Dagens Medicin den 25 januari och förvånas över den maktlöshet hon signalerar när hon skjuter över ansvaret på staten.

Stockholmsvårdens problem beror mycket riktigt på att det saknas sjuksköterskor. Ingenstans i Irene Svenonius artikel framgår vad den politiska ledningen i regionen tänker göra för att komma till rätta med de problem hon själv lyfter upp, trots att hon är ytterst ansvarig som arbetsgivare och därmed ansvarig för både löneutveckling och arbetsmiljö.

Irene Svenonius skriver i sin debattartikel att vårdplatsbristen inom regionens hälso- och sjukvård beror på brist på sjuksköterskor och specialistsjuksköterskor och att det är en prioriterad uppgift att lösa. Vårdförbundet välkomnar att Irene Svenonius har insikt om huvudproblemet bakom vårdens tillgänglighet: att stängda vårdplatser beror på för få sjuksköterskor. Men det beror även på att det saknas barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor. Vårdförbundet har gång på gång lyft vad som händer när de professioner som vi representerar saknas – man får stänga vårdplatser och blir beroende av dyr hyrpersonal.

När detta har varit känt så länge, varför har Region Stockholm inte gjort mer för att attrahera de nyckelkompetenser som saknas i vården? Även när Irene Svenonius medverkade i Ekots lördagsintervju samma dag saknades budskap om vad regionledningen själv tänker göra för att lösa problemen. Åren 2014 till 2018 har antalet årsanställda sjuksköterskor i Region Stockholm blivit 523 färre, en minskning med 5,6 procent. Under samma period har Region Stockholm anställt 1000 fler administratörer, en ökning med 13 procent. Varför har regionen anställt administratörer och satsat på byggnader och IT-system, istället för att satsa på bättre villkor för exempelvis sjuksköterskor och barnmorskor?

I det här ansträngda läget efterfrågar både patienter och medarbetare klara besked och konkret handling. Då duger det inte att bara konstatera att ”det är svårt att lyckas rekrytera sjuksköterskor” och sedan skjuta över ansvaret på regeringen. Region Stockholm har en budget på 108 miljarder kronor och huvudansvaret för vården i Stockholm liksom för sin egen personalpolitik, helt i enlighet med det kommunala självstyret. Vi undrar därför vilka åtgärder ledningen planerar för att regionen ska bli mer attraktiv som arbetsgivare? Lösningar finns i form av rejäla lönesatsningar på ”särskilt yrkesskickliga” inom ramen för det nya kollektivavtalet med Vårdförbundet. Hur tänker Region Stockholm använda det kraftfulla verktyget?

Vad gäller behovet av specialistutbildade sjuksköterskor, så handlar det om att uppmuntra fler sjuksköterskor att specialistutbilda sig inom exempelvis geriatrik, psykiatri, operation och inte minst till distriktssköterskor, något som verkligen behövs i den nya nära vården. För detta finns statliga medel att tillgå för att erbjuda betalda utbildningsanställningar till regionens sjuksköterskor. Ändå vägrar Region Stockholm teckna kollektivavtal om detta, enligt den etablerade modellen Akademisk specialisttjänstgöring, AST. Istället låser man in sjuksköterskorna i tidsbestämda bindningskontrakt, vilket inte ökar lusten att vidareutbilda sig. Det här är regionens eget val.

Vårdförbundet uppmanar därför Region Stockholm och Irene Svenonius att ta sitt eget ansvar och ge både lön, löneutveckling och andra villkor som matchar våra medlemmars kunskap och erfarenhet. Det behövs det inga nationella kommissioner för.

JANE STEGRING, SINEVA RIBEIRO

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev