torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Ta kvinnors röster på allvar”

Publicerad: 5 september 2018, 05:00

Mia Ahlberg, ordförande samt Eva Nordlund och Susanne Åhlund, båda vice ordförande, samtliga Svenska barnmorske­förbundet. Foto: Elisabeth Ubbe

Det blev inte bättre denna sommar heller, skriver Svenska barnmorskeförbundet som kräver att kvinnors reproduktiva hälsa och rättigheter tas på allvar inför valet.


Sommaren är över och snart är det val. Vården är en stor fråga i årets val­rörelse. De politiska partierna är ­angelägna om väljarnas röster, hälften av dessa är kvinnors röster.

I Sverige bedrivs kvinnosjukvård med goda medicinska utfall och resultat. Frågan är till vilket pris och hur länge. Barnmorskor lämnar vården, en del orkar inte mer, de lämnar yrket helt och hållet. Det har vi inte råd med i Sverige i dag.

Det blev nämligen inte bättre denna sommar heller. Trots budgetsatsningar på kvinnors hälsa har ­sommaren återigen visat att mycket återstår att göra om alla kvinnor ska garanteras reproduktiv hälsa och ­rättigheter. Mycket återstår också att göra för att garantera barnmorskekompetens där den behövs inom hela den reproduktiva hälsovården.

Barnmorskor lämnar vården, en del orkar inte mer

Vi har inte en jämlik vård i Sverige. I dag ser ­förutsättningarna och tillgången olika ut beroende på var du bor och var du kommer ifrån. Det råder brist på kliniskt verksamma barnmorskor och kvinnor ­beskriver en oro inför att föda barn. Svenska barnmorskeförbundet har under flera år argumenterat för en statlig utredning om framtidens graviditets-, förlossnings- och eftervård. De utredningar gällande framtidens hälsa, vård och välfärd som nu kan komma att få effekter på alla delar av hälso- och sjukvården verkar i det närmaste blinda och döva för reproduktiv hälsovård, det särskilda område som vårdkedjan graviditet och barnafödande utgör.

Att vänta och föda barn är en stor händelse i en ofta tidigare helt frisk kvinnas liv. Om och när hälso- och sjukvården inte finns där eller fungerar kan det få långtgående och kostsamma konsekvenser för både individ och samhälle. Det är hög tid att säkerställa en fortsatt högkvalitativ kvinnosjukvård, en reproduktiv hälsovård med rätt kompetens och en helhetssyn där kvinnors behov och rättigheter är styrande.

Reproduktiv hälsovård med barnmorskor utgör en viktig del i folkhälsoarbetet. Att byta ut en legitimerad barnmorska mot en annan yrkeskategori vore ett historiskt trendbrott i Sverige. Vi menar att det kan vara förödande för kvinnors hälsa att göra det utan konsekvensanalys. En oroande utveckling vi ser är att andra yrkeskategorier som inte har rätt kompetens får ersätta den barnmorska som borde funnits i den snart eviga ”sommarsituationen”, en situation som på sina håll blivit i det närmaste vardag och har lett till att barnmorskor slutar att arbeta.

En reproduktiv hälsovård som är organiserad ­utifrån kvinnors behov, jämställdhet, jämlikhet och evidens är inte lyx. Inte heller en rimlig arbetsbörda och rätt lön för barnmorskor. Det barnmorskor vill är ofta detsamma som kvinnor vill – möjlighet att ge den vård som kvinnor vill ha och behöver – och ­kvinnor behöver barnmorskor.

Inför valet upprepar vi våra krav med en uppmaning om att ta kvinnors röster och reproduktiva hälsa och rättigheter på allvar.

• Max 80 inskrivna gravida per barnmorska och år, och tid för preventivmedelsrådgivning, cervixcancerscreening och sexuell och reproduktiv hälsovård för kvinnor i alla åldrar.

• En födande – en barnmorska. Förlossningsvården behöver barnmorskor. Föräldrar behöver en när­varande barnmorska vid sin sida när ett barn ska födas. Kvinnor ska i förväg veta och kunna välja sin förlossningsplats, det kan för somliga innebära att föda i hemmet.

• Max fyra familjer per barnmorska på BB efter förlossning. Utbyggd eftervård under postnatalperioden, även i hemmet, och längre vårdkontakt med barnmorskan.

• Erbjud kontinuitet i vårdkedjan graviditet och ­barnafödande, med samma barnmorska hela vägen så långt det är möjligt.

Om kvinnor och deras familjer ges den vård de borde ha rätt till så kommer barnmorskorna stanna kvar i yrket. Det är kostnadseffektivt och det garanterar den barnmorskekompetens som krävs för en fortsatt högkvalitativ kvinnosjukvård i Sverige.

MIA AHLBERG, EVA NORDLUND OCH SUSANNE ÅHLUND

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev