Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Ta politiskt ansvar för den dåliga löneutvecklingen”

En modell skulle kunna vara att medarbetare efter fem år på samma arbetsplats får sin grundlön höjd, föreslår Jonas Lindberg (V). (1 kommentar)

Publicerad: 24 september 2021, 03:55

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Jonas Lindberg, sjukvårdspolitisk talesperson för Vänsterpartiet i Region Stockholm.


Ämnen i artikeln:

Region Stockholm

Personalomsättningen i vården kostar massor. Både i pengar men också i försämrad vårdkvalitet, kontinuitet och effektivitet. Våra akutsjukhus blöder sjuksköterskor. Omsättningen av sjuksköterskor ligger fortfarande på över 12 procent i regionens verksamheter trots åratal av vackra skrivningar om att regionen ska vara en attraktiv arbetsgivare och att erfarenhet ska löna sig. Alla säger att det måste löna sig att vara kvar på en arbetsplats. Ändå händer ingenting. Varför?

Det enda medlet vårdpersonal i dag har för att få en löneutveckling är att byta jobb. Och det är det många som gör. Bakbundna chefer som saknar resurser kan inte ge den lön som de önskar till erfaren och kompetent vårdpersonal. Det är hög tid att ta politiskt ansvar för detta. Annars kommer kompetensbristen i sjukvården att stadigt försämras. Det vet alla. 

Läs mer: Hyllningsparad för vården kan bli smittspridarevent

Ändå vill inget av partierna i det moderatledda styret närma sig denna fråga. I stället skyller man ifrån sig. På sjukhusen, på regeringen eller på något annat. I dag är det genom den årliga lönerevisionen som löneutvecklingen sätts. Den potten av pengar är extremt liten och gör att medarbetare som jobbat länge och byggt upp erfarenhet till slut hamnar efter i lön och ligger marginellt högre än nyutexaminerad personal – ibland till och med lägre. Därför måste politiken ta ansvar för att skjuta till särskilda medel som riktar sig till medarbetare som jobbat länge på en arbetsplats. 

En modell skulle kunna vara att medarbetare efter fem år på samma arbetsplats får sin grundlön höjd med x antal tusen kronor. Efter tio år återkommer en liknande höjning och så vidare. Därmed byggs det in en lönetrappa utöver de vanliga lönekriterierna med intetsägande skriverier om ”bidragit till verksamhetens utveckling”, som i stället handlar om lojalitet och kontinuitet på arbetsplatsen. Därmed skulle en del av personalomsättningen kunna bromsas och pengar sparas och vårdens kvalitet förbättras. 

Hur exakt trappan skulle kunna se ut och vilka belopp det skulle handla om är en fråga för arbetsmarknadens parter. Något måste dock göras och då behöver politiken kliva fram med resurserna. Dagens sjukhusavtal och ersättningar till vården är extremt slimmade och gör att det i praktiken är omöjligt att vara en bra arbetsgivare där personal vill vara kvar, samtidigt som man ska hålla sin budget och leverera mer sjukvård effektivare. Vi tror i stället att den mest effektiva vården får vi när vi satsar på vårdpersonalen och minskar personalomsättningen. När det lönar sig att vara kvar på sin arbetsplats får man en bättre kompetensmix, erfarenhetsutbyte och kontinuitet.

Jonas Lindberg (V), sjukvårdspolitisk talesperson för Vänsterpartiet i Region Stockholm

 

Kommentar:

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

2021-07-27

Idag är röntgensjuksköterska tillhör bristyrken och det fattas 15-20 rtgssk på nästan varje sjukhus i landet. Det är svårt att rekrytera om man inte erbjuder bra lön då konkurrens är hårt. För att kunna bemanna akuta sjukhus och Universitetssjukhus som driver högspecialiserade vård krävs att man har kompetensen. Men kompetens växer inte på träd att plocka när man vill utan den hämtas in om personal jobbar kvar och utvecklas. Med hög omsättning försvinner kompetensen och det görs inget för att behålla befintlig personal. Regionledningen vill inte erbjuda högre lön till nyanställda för att befintlig personal kommer då att kräva högre lön. Hur ska man då kunna gå tillräckligt med bemanning för en 24/7 verksamhet om inget görs för att höja lönerna. Vill inte politikerna ta ansvaret och ge regionerna direktiv och medel för att betala rätt lön hamnar vi i ett moment 22 läge. Vems är ansvaret? Vi som vårdpersonal kan inte bära den tunga börda att se till att våra patienter får den vård de är berättigad till. Vill man att fler byter yrket för man inte orkar längre? 

Röntgensjuksköterska

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Region Stockholm

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev