Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Ta reda på orsaken att sjuksköterskor lämnar vården”

Publicerad: 28 december 2016, 14:46

Ing-Marie Moegelin, sakkunnig utbildningsfrågor, Svensk sjuksköterskeförening.

För att stärka patientsäkerheten bör SLL ta reda på orsaken till varför så många sjuksköterskor lämnar vården och varför andelen specialistutbildade sjuksköterskor minskar, skriver Ing-Marie Moegelin, Svensk sjuksköterskeförening.


Replik på ”Låt sjuksköterskornas specialistutbildning likna läkarnas”.

När den politiska majoriteten i Stockholms läns landsting inte ser sambandet mellan specialistsjuksköterskornas höga kompetens och patientsäkerhet faller förslaget med utbildning i egen regi platt. De inser inte att universitet och högskolor bidrar till hög kompetens genom att väva samman teoretiska kunskaper, relevant forskning med klinisk utbildning. Poängen med sjuksköterskors specialistutbildning är att det förutsätter samverkan mellan lärosäten och verksamhet. Nyckelordet är just samverkan och för att åstadkomma det krävs en dialog.

Styrande politiker i Stockholms läns landsting har inte tagit några som helst initiativ till dialog  med professionsföreträdare utan upprepar mantrat att utbildningen ska utformas som läkares ST-utbildning. I dag är sjuksköterskors specialistutbildning nationellt reglerad och ger en väl integrerad, klinisk och akademisk kompetens. Kunskapsområdet omvårdnad kan inte förminskas till metoder och tekniker utan ska studeras utifrån relevant forskning och evidens.

För att stärka patientsäkerheten bör landstinget i stället ägna sin energi till att ta reda på orsaken till varför så många sjuksköterskor lämnar vården och varför andelen specialistutbildade sjuksköterskor minskar. Den alarmerande bristen på sjuksköterskor kräver kraftfulla åtgärder!

ING-MARIE MOEGELIN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev