torsdag1 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Tarmcancervården gör skillnad på män och kvinnor”

Publicerad: 9 mars 2016, 06:00

Bo Karlsson, ordförande ILCO Tarm-, uro- och stomiförbundet, och Louise Olsson, cancerforskare KI och Centrum för klinisk forskning, Landstinget Sörmland.

För en våra mest sårbara patientgrupper verkar vården göra skillnad på kön, skriver debattörerna.

Ämnen i artikeln:

Tarmcancer

Tarmcancer är den tredje vanligaste cancerformen i Sverige. För åtminstone var sjätte patient är sjukdomen spridd till levern redan vid diagnos. Även om den första behandlingsomgången mot tarmcancer är framgångsrik finns en kvarvarande risk att sjukdomen återkommer senare som dottersvulster i levern.

För inte så länge sedan fanns inte mycket att erbjuda vid spridning till levern, utöver god omvårdnad. Under senare år har dock behandlings­möjlig­heterna ökat. Det gäller framför allt möjligheten att operera bort den cancersjuka delen av levern. Av den del som finns kvar växer det så småningom ut en ny lever. Av alla dem som får en sådan lever­operation klarar sig över 40 procent i minst fem år, medan det hos patienter som inte blir opererade i genomsnitt bara är några få procent som lever efter fem år.

Så vilka är det som får denna operation som har så goda resultat för patienten? Är det alla?

Nej, störst chans att bli opererad har den som uppfyller ett par kriterier:

Manligt kön och vårdad på universitetssjukhus.

I samband med Tarmcancermånaden mars presenteras en ny svensk stor studie som kartlagt vilka faktorer som påverkar benägen­heten att göra dessa operationer som alltså kraftfullt förbättrar prognosen och ökar fem­års­över­levnaden till över 40 procent. Studien omfattar 3 000 patienter från hela Sverige, de har alla haft tarmcancer som spridit sig till levern.

Resultatet visar att över hela landet blev 20 procent av männen opererade, att jämföra med endast 15 procent av kvinnorna. Om man är både man och dessutom blir vårdad på ett universitets­sjukhus så får 26 procent leveroperationen medan det för kvinnor på mindre länssjukhus bara var 10 procent som opererades.

Störst chans att bli opererad har den som uppfyller ett par kriterier: Manligt kön och vårdad på universitetssjukhus.

Orsaken till de skiftande operationssiffrorna vet vi inte riktigt. Detta är givetvis viktigt att ta reda på så att det inte finns någon medicinsk förklaring som kan bidra. Men att det helt skulle kunna förklara de mycket stora skillnaderna är uteslutet.

En förklaring till att det ser ut så här är att nya avancerade behandlingar och operationer kommer till universitetssjukhusen först och att det blir en viss fördröjning innan patienter ute i landet får ta del av dem. Men orimliga skillnader kan inte accepteras och här måste sjukvården vara mer aktiv.

En annan bister sanning är att för en våra mest sårbara patientgrupper, de med spridd cancer, verkar vården göra skillnad på kön.

Att män får tillgång till mer avancerad vård än kvinnor fort­farande år 2016 är ett surt äpple för jämställdhetsminister Åsa Regnér och sjukvårdsminister Gabriel Wikström att bita i!

BO KARLSSON OCH LOUISE OLSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev