Debatt
”Testning i pilotprojekt startar nästa år”
Sjukvårdsregion Stockholm-Gotland arbetar för en jämlik och effektiv diagnostik av prostatacancer, skriver debattörer från projektet Organiserad prostatacancertestning i en replik. (1 kommentar).
Publicerad: 22 januari 2021, 04:55
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Lisa Jelf Eneqvist, Stefan Carlsson, Olof Akre, Stina Fuentes, Anna Hägglund, Tobias Nordström, Lena Sharp
Ämnen i artikeln:
ProstatacancerFöreträdare för flera patientföreningar argumenterar i Dagens Medicin att takten på att införa organiserad testning för att hitta män med prostatacancer måste öka. Som replik på inlägget, där Region Stockholm framhålls som ”särskilt trögstartad”, vill vi inom projekt Organiserad prostatacancertestning, OPT, i sjukvårdsregion Stockholm-Gotland beskriva läget.
I den politiskt beslutade regionala cancerplanen för Stockholm-Gotland ingår uppdraget att skapa ett flöde för organiserad prostatacancertestning. Därför har hälso- och sjukvårdsförvaltningen i regionen nu givit Regionalt cancercentrum, RCC, ett tydligt uppdrag att testköra organiserad testning i ett pilotprojekt.
Sjukvårdsregion Stockholm-Gotland ansvarar, precis som beskrivet i debattinlägget, för drygt 20 procent av landets prostatacancervård vilket gör arbetet här viktigt för att säkra jämlik tillgång samtidigt som utmaningarna med OPT i stor skala även ger logistikutmaningar.
Stockholm-Gotland deltar aktivt i det nationella samarbetet för en jämlik prostatacancervård. Genom att vi är flera regioner som startar pilotprojekt med något skilda processer, men med gemensam struktur för uppföljning, skapar vi ett gediget kunskapsunderlag för att utforma en framtida enhetlig nationell screening.
Män i Stockholm och på Gotland kan förvänta sig att erbjudande om att delta i organiserad testning för prostatacancer inom ramen för pilotprojektet succesivt kommer skickas ut, med start under 2022.
Olof Akre, urolog, professor, ordförande Regionalt vårdprogram prostatacancer, medlem styrgrupp OPT
Stefan Carlsson, urolog, docent, regional processledare prostatacancer RCC, delprojektledare OPT
Lisa Jelf Eneqvist, leg sjuksköterska, verksamhetsutvecklare RCC, projektledare OPT
Stina Fuentes, onkolog, verksamhetsutvecklare screening, projektmedlem OPT
Anna Hägglund, leg sjuksköterska, regional processledare prostatacancer RCC, delprojektledare OPT
Tobias Nordström, urolog, med dr, delprojektledare OPT
Lena Sharp, specialistsjuksköterska, med dr, projektägare, chef RCC
Kommentarer:
Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?
Kommentarer publiceras efter granskning.
2021-01-24
Representanterna från Prostatacancerförbundet har helt rätt. Män har avlidit i onödan på grund av en senfärdighet i att genomföra screening. Inte minst gäller det Stockholm. Ansvaret för detta ligger hos bland annat dessa företrädare för professionen som nu skriver en motartikel. Dessa personer har nu i många år haft ledande positioner och erhållit stora medel utan att kunna förbättra situationen. Behövs inga fler utredningar med pilotprojekt. Istället för att slå sig för bröstet borde dessa personer erkänna sina tillkortakommanden. Detta är inte fråga om behov av ny kunskap utan en fråga om viljan att våga stå på patienternas sida.
RH
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Ämnen i artikeln:
Prostatacancer