fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Testning vid första symtom av covid-19 måste starta”

Smittspridningen av covid-19 ökar och läget i vården börjar bli alltmer ansträngt. Testning med PCR-tester för allmänheten måste komma igång igen, anser Gilbert Tribo (L).

Publicerad: 9 januari 2023, 04:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Gilbert Tribo (L), regionråd och förste vice ordförande i regionstyrelsen, Region Skåne.


Ämnen i artikeln:

Covid-19CovidtestLiberalernaRegion SkåneGilbert Tribo

Spridningen av flera luftvägsvirus ökar nu i väldigt snabb takt. Runt om i Sverige rapporteras det om fler covidfall. När både patienter och personal i vården är sjuka samtidigt blir läget för hälso- och sjukvården mycket ansträngt. Nu måste vi bevisa att vi dragit lärdom av den tidigare hanteringen av pandemin. Vi måste snabbt ta ett nytt nationellt helhetsgrepp kring covid-19.

Det har varit viktigt att personal inom hälso- och sjukvården samt inom omsorgen fortsatt testa sig vid symtom även under tiden som covidsmittan varit relativt låg. Det har gjorts för att sköra personer som av olika anledningar besöker vården inte ska bli smittade. Men nu ser vi att smittspridningen hos allmänheten har ökat snabbt under en kort period. Det är ett bevis på att pandemin inte är över. Testning med PCR-tester för allmänheten måste komma igång igen.

Läs mer: Blandat resultat för covidpillret molnupiravir i stor studie

Covid-19 står för en stor del av den smittspridning vi sett under julhelgen och ökningen ses i alla åldersgrupper. Covid-19 påverkar fortfarande vården och läget börjar bli alltmer ansträngt. Givet det förändrade smittläget har den tidigare rekommendationen om testning vid symtom varit försvunnen under en längre period, men nu när kurvan pekar åt fel håll igen så måste vi börja testa oss vid första symtom.

Det är också viktigt att vaccinationerna fortsätter. Det är många som än i dag inte tagit sin påfyllnadsdos och det är viktigt att informationen om vikten av att vaccinera sig fortsätter att spridas. Vaccination mot covid-19 och influensa är särskilt viktigt för äldre personer och för personer som tillhör riskgrupp för allvarlig sjukdom. Alla över 65 år och de som tillhör en medicinsk riskgrupp och som inte tagit en påfyllnadsdos ska fortsätta rekommenderas att göra det.

Vi måste förstå allvaret i situationen. Pandemin har visat sig vara långt ifrån över och vi behöver göra vad vi kan för att undvika att vården får uppleva samma ansträngda läge som under pandemins toppar. Vi måste fortsätta bekämpa covid-19 och i största möjliga mån undvika sent agerande som leder till undanträngning av annan vård. Det är av yttersta vikt, inte minst nu när smittan ökar igen.

Det finns många lärdomar att dra från den tidigare regeringens hantering av pandemin. Vi måste undvika att upprepa en situation där vi agerar för sent. Vi måste få till ett nationellt helhetsgrepp kring covid-19 och testning vid första symtom måste rekommenderas. 

Gilbert Tribo (L), regionråd och förste vice ordförande i regionstyrelsen, Region Skåne

Kommentarer:

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev